Spremno obilježavanje
58

U Potočare 11. jula dolaze državna ministrica Katara i predsjednica IRMCT-a

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Polaskom Marša mira iz Nezuka ka Potočarima u ponedjeljak će zvanično početi obilježavanje 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici. Kako je potvrđeno za Klix.ba, sve je spremno, a riješen je i problem finansiranja događaja.

Jedanaestog jula navršit će se punih 29 godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici. Višednevni program obilježavanja će početi u ponedjeljak, Maršom mira u kojem će se učesnici pohoda kretati trasom od Nezuka do Potočara.

"Sve pripremne aktivnosti koje su bile zacrtane dinamičkim planom su odrađene. Ostalo nam je još nekoliko dana do prvih aktivnosti, a koje se odnose na Marš mira i možemo reći da je sve spremno za taj događaj, ali i općenito obilježavanje godišnjice genocida", kazao je za Klix.ba predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Riješen problem finansiranja

Prije nekoliko dana Fejzić je za Klix.ba otkrio problem koji se odnosio na nedostatak finansijskih sredstva za realizaciju obilježavanja godišnjice genocida, ali nakon toga je novac počeo pristizati na račun.

"Stanje se popravilo, a nadam se da će u narednim danima dodatno uslijediti njegovo poboljšanje. Ono još uvijek nije u potpunosti dovoljno, ali ne bi trebalo biti problema u vezi sa finansiranjem svih aktivnosti koje se vežu za 11. juli. U suštini, obilježavanje godišnjice nije upitno", naveo je Fejzić.

Prema posljednjim informacijama, za učešće u Maršu mira prijavljeno je više od 3.700 osoba, a organizatori vjeruju da će ta cifra u konačnici biti zaokružena na šest hiljada ljudi.

S druge strane, 11. jula u Potočarima se očekuje dolazak brojnih domaći i inozemnih zvaničnika. Kako je potvrđeno za Klix.ba, do danas su svoj dolazak potvrdili članovi državne delegacije Katara, predvođene državnom ministricom za međunarodnu saradnju Lolwah Rashid Al-Khater, kao i Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT).

Bit će ukopano 14 žrtava genocida

Kako je ranije potvrđeno za Klix.ba iz instituta za nestale osobe BiH, posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će se klanjati 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

"Ove godine zajedno će biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine. Hasib i Ćamil će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata, Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine", kazala nam je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Istaknula je da su posmrtni ostaci većine žrtava koje će biti ukopane ove godine ekshumirani uglavnom u ranijim godinama, neke od njih i prije dvije decenije i to na području Bratunca odnosno iz primarne grobnice Lažete 2000. godine, zatim iz sekundarne masovne grobnice Blječeva 2004. godine, iz masovne grobnice Zeleni Jadar u Srebrenici 2007. godine, iz masovne grobnice Kamenica 2007. godine.

"Neke od žrtava su ekshumirane iz dvije masovne grobnice, odnosno njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u primarnoj i u sekundarnoj masovnoj grobnici. Porodice su pak, uprkos činjenici da su posmrtni ostaci odavno ekshumirani i identificirani tek ove godine smogli snage da daju svoju saglasnost za ukop ovih žrtava", dodala je Fazlić.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica su: Efendić (Uzejir) Hasib, rođen 1931. godine, Efendić (Uzejir) Ćamil, rođen 1928. godine, Krdžić (Daut) Mehmed, rođen 1961. godine, Omić (Asim) Sabrija, rođen 1966. godine, Šiljković (Ramo) Mušan, rođen 1956. godine, Harbaš (Ragib) Sakib, rođen 1975. godine, Mujić (Omer) Beriz, rođen 1978. godine, Jašarević (Ismet) Ahmet, rođen 1971. godine, Salihović(Mehmed) Nevres, rođen 1970. godine, Salkić (Muharem) Ibrahim, 1935. godine, Bašić (Adem) Midhat, rođen 1973. godine, Mustafić (Kadrija) Hajdin, rođen 1959 godine, Mandžić (Arif) Latif, rođen 1964. godine i Salić (Ibrahim) Hamed,rođen 1927. godine.