Uništena pruga
61

U prekidu željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo - Čapljina - Sarajevo

A. Ku.
Foto: Željeznice FBiH
Foto: Željeznice FBiH
Željeznice FBiH obavještavaju javnost da je zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio BiH došlo do oštećenja pruge na dionici Ostrožac-Grabovica u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen saobraćaj na pruzi Sarajevo - Čapljina - Sarajevo.
Stručne ekipe su na terenu i utvrđuju stepen oštećenja željezničke infrastrukture Najkritičnije mjesto je u na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo gdje su oborinske vode

pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku.

Uz svo aktivirano ljudstvo i mehanizaciju, s obzirom na stepen devastacije, Željeznice FBiH ne mogu samostalno riješiti ovaj problem i o istom su informisale Vladu FBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

U današnjem razgovoru, istaknuta je podrška Ureda Vlade FBiH i resornog ministarstva o hitnom djelovanju i pružanju podrške Željeznica FBiH u cilju što bržeg otklanjanja posljedica prirodne nesreće i kako bi se čim prije uspostavila normalizacija odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj dionici.

Procjenu štete i prijedloge rješnja dat će nadležne stručne službe i zajedničke komisije.

Željeznice FBiH upućuju apel svojim komintetima i putnicima da iznađu alternativna rješenja za transport roba i prijevoz putnika na ovoj dionici, dok se ne saniraju velika oštećenja na željezničkoj

infrastrukturi.