Promocija jednakosti
27

U Sarajevu obilježena 20. godišnjica Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a "Žene, mir i sigurnost"

D. Be.
Učesnici obilježavanja godišnjice
Učesnici obilježavanja godišnjice
Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, zajedno s Britanskom ambasadom u BiH i partnerskim institucijama u Domu OS BiH u Sarajevu svečano su obilježili 20. godišnjicu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 "Žene, mir i sigurnost".

Rezolucija UNSCR 1325 promovira rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga, kao i promoviranje rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

Na svečanosti su se tim povodom obratili ministar odbrane BiH Sifet Podžić, britanski ambasador u BiH Matt Field, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, komandant EUFOR-a u BiH general-bojnik Reinhard Trischak te komandant NATO stožera u Sarajevu brigadni general William J. Edwards.

Posebnom video izjavom skup je pozdravio zamjenik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske admiral sir Tim Fraser, čime je istaknuto da Ujedinjeno Kraljevstvo niz godina podržava MO i OS BiH na putu ispunjenja Rezolucije, a u cilju razvijanja veće rodne ravnopravnosti u OS BiH.

Govornici su naglasili da je BiH prva država u regiji koja je usvojila Akcijski plan za provedbu UNSCR 1325 i jedna od 19 zemalja u svijetu koje su ga usvojile. Zanimanje žena za pristupanje OS BiH u kontinuiranom je porastu. Nakon posljednjeg ovogodišnjeg prijama novih kadrova postotak zastupljenosti žena u OS BiH porastao je na 8,1 posto. MO i OS BiH vode posebnog računa o rodnoj ravnopravnosti unutar svih postrojbi, o čemu svjedoči činjenica kako u svim postrojbama do razine bojne postoje kontakt osobe za rodna pitanja.

Na putu provođenja Rezolucije, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović je 2019. godine u Sarajevu bio domaćin regionalne konferencije Žene, mir i sigurnost, po prvi put organizirane u okviru Mreže načelnika glavnih stožera. Smjernice s te konferencije koriste se na poboljšanju uvjeta za rodnu ravnopravnost u OS BiH.

„Uloga žene u oružanim snagama u današnjem je svijetu sve značajnija. U skladu s tim, poduzimamo odlučne korake da mogućnosti ukjučenja žena u sustavu odbrane budu još veće, a uvjeti njihove službe u Oružanim snagama BiH još bolji. Drago mi je da idemo u pravom smijeru,” rekao je tim povodom ministar Podžić.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je globalni lider kada je riječ o programu Žene, mir i sigurnosti i predvodnik inicijative za donošenje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 čiju provedbu podržavamo širom svijeta, uključujući i ovdje u Bosni i Hercegovini,” istaknuo je britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field. „Vrlo uspješno surađujemo s MO i OS BiH, kao liderima u provedbi ovog programa u BiH. Kroz zadnje dvije godine, nakon pristupanja general-pukovnika Mašovića međunarodnoj mreži Načelnika stožera Žene, mir i sigurnost, zajedno smo pokrenuli veliki broj aktivnosti usmjerenih na uspostavljanje veće rodne ravnopravnosti u OS BiH. Jedna od najvažnijih bila je izrada Rodne analize OS BiH čije preporuke će definirati dalji rad na provedbi ovog programa u sustavu odbrane BiH, koji će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati."

General-pukovnik Mašović je u svom obraćanju posebno naglasio da suvremeni sukobi često dovode do pojava da oružane grupe, a nerijetko i vladine snage, često pribjegavaju neetičkim metodama - ubijanju civila, prkoseći međunarodnom pravu.

"Statistike jasno govore da većina civila uglavnom umire od rata, a ne od bitke, te da su žene, djeca, ali i starije osobe završile na prvoj liniji fronte, ali ne kao vojnici nego kao žrtve rata. Postoje pokušaji da se ova vrsta nasilja prikaže kao neizbježni dio konflikta, kao da je to nešto što se ne može kontrolisati i da se to treba prihvatiti kao dio ili posljedica bilo kojeg sukoba,” istaknuo je general Mašović. „Ne smijemo prihvatiti ove lažne premise kao definitivne činjenice, jer seksualno nasilje u sukobu je u svom korjenu kriminalno djelo i kao takvo se treba i tretirati na globalnom nivou”.

General Mašović je naglasio i da žene danas izvršavaju širok spektar dužnosti u OS BiH od zapovjednih preko stožernih do raznih specijalističkih dužnosti, a posebno su istaknute angažiranjem u mirovnim misijama širom svijeta. Sve ovo, istaknuo je načelnik ZS OS BiH, svakako je doprinjelo unaprijeđenju operativne učinkovitosti Oružanih snaga BiH, jer su izbalansirane postrojbe s integriranom rodnom perspektivom unapredile naše dosadašnje sposobnost.

Zapovjednik EUFOR-a, general Trischak je naglasio da u BiH postoje istinski napori da se postigne bolja rodna ravnoteža u Oružanim snagama. Suštinski prioritet EU-a za osnaživanje žena u svim sektorima društva je nešto što bi sve organizacije trebale razumjeti, ne samo na polju sigurnosti, naglasio je on.

"Povećavanje sudjelovanja žena u mirovnim operacijama je utvrđeni prioritet EU. Svi zajedno smo prešli dalek put od početka primjene prije 20 godina, ali je bitno da svi shvatimo da posao nije završen i da je pred nama i dalje dugačak put,” konstatirao je general Trischak.

"Kako obilježavamo 20. godišnjicu Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN, ponosan sam da je NATO stožer u Sarajevu aktivni sudionik njenog provođenja u OS BiH,” kazao je zapovjednik NATO-a u Sarajevu general Edwards. „Sve 53 aktivnosti sadržane u Dinamičkom planu za provedbu Rodne analize OS BiH naša su šansa da napravimo promjenu i pokažemo stvarnu predanost u promicanju Rezolucije 1325 Žene, mir i sigurnosti”.

"Vjerujem da su žene lideri najbolje ambasadorice ove Rezolucije. Veći broj žena na visokim dužnostima i mjestima odlučivanja u odbrambenim strukturama BiH trebao bi biti jedan od naših ciljeva. NATO stožer u Sarajevu ostaje predan pružati podršku tim nastojanjima,” zaključio je general Edwards.