Upriličen prijem
46

U Sarajevu obilježena godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine

FENA
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Povodom 1. oktobra, Nacionalnog dana Narodne Republike Kine, u Sarajevu je upriličena svečanost kojoj su prisustvovale javne ličnosti iz svih sfera života u Bosni i Hercegovini, predstavnici diplomatskog kora, kao i pojedinci iz kineske zajednice u BiH.

Njima se na početku prijema obratio otpravnik poslova Ambasade NR Kine u BiH Miao Dake, koji je povodom 75. godišnjice od osnivanja NR Kine iznio ekonomske pokazatelje kineskog razvoja.

"Kina naporno radi na izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnosti za čovječanstvo, aktivno implementirajući Inicijativu Pojas i put, Inicijativu za globalni razvoj, Inicijativu za globalnu sigurnost i Globalnu civilizacijsku inicijativu. Sa zemljama cijeloga svijeta, Kina udružuje svoje snage na putu modernizacije, pružajući nove mogućnosti za ravnomjerni i ravnopravni razvoj svima i zajedničko projektovanje svijetle budućnosti čovječanstva", naglasio je Miao.

Otpravnik poslova Ambasade NR Kine u BiH je naglasio da je princip jedne Kine politički temelj i preduslov da Kina razvija odnose sa drugim zemljama svijeta. On je rekao da nedvojbeno na svijetu postoji samo jedna Kina, a Tajvan je neotuđivi dio Kine.

"Pitanje Tajvana je kinesko unutrašnje pitanje i Kina neće dopustiti nikakvo uplitanje vanjskih sila. Trend ujedinjenja Kine je nepovratan. Kineska vlada ima samopouzdanje, odlučnost i sposobnost da dovrši veliki cilj ujedinjenja domovine. Kina je oduvijek bila važna sila u očuvanju mira u svijetu. Jaka Kina je snažan faktor ka ukupnom miru na svijetu. Ne zaboravimo da je Kina radila i da radi na održavanju mirovnih pregovora kao odgovora na ukrajinsku krizu, a sjetit ćete se da je i promovirala rano sveobuhvatno, pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja, te promovirala pomirenje između Saudijske Arabije i Irana, doprinoseći sigurnosti i pozitivnoj energiji u regionu koji je danas najkritičnija tačka naše Planete", rekao je.

Govoreći o odnosima Kine i Bosne i Hercegovine, Miao je podsjetio da su od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 29 godina, dvije tradicionalno prijateljske zemlje ojačale saradnju u različitim oblastima, saradnju zasnovanu na principima međusobnog poštovanja, ravnopravnog tretmana i obostrano korisne saradnje, a rezultati te saradnje su koristili narodima obje države. Dodao je da je sretan da može svjedočiti bogatim i sjajnim rezultatima.

"Naredne, 2025. godine obilježit ćemo 30. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH. Kina je spremna da radi zajedno sa BiH na stalnom unapređenju razmjena i saradnje između naše dvije zemlje u različitim oblastima, kao što su politika, ekonomija i trgovina, humanističke nauke, tehnologija i obrazovanje, s ciljem aktivne promocije međuljudskih veza između naših država i naroda, uz apsolutno stalno poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta obje države", naglasio je otpravnik poslova Ambasade NR Kine u BiH Miao Dake.