Protest ispred SDP-a
68

U Sarajevu održan protest protiv imenovanja Kenana Magode za ministra: Evo šta smo zabilježili

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ispred sjedišta SDP-a organizovan je protest zbog najave da će Kenan Magoda biti kandidat SDP-a za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Građanima se obratila novinarka i aktivistica Dženana Alađuz koja je kazala da protest nije stvar ličnog imenovanja ni subjektivnih osjećanja nego stvar principa da svi moraju biti jednaki pored zakonom i imati moralnu obavezu.

"Ne mogu biti imenovanja u vladu sakrivena, ne mogu osobe koje su rješenjem dobile zabranu pristupa ženi koje su dobile zabranu pristupa ženi koja je pretrpila nasilje i kojima je to potvrđeno drugostepenom presudom suda", poručila je Alađuz.

Podsjetila je kako je teško dokazivo djelo porodičnog nasilja, ali da od stranaka građanske orijentacije očekuje da se drže određenih moralnih principa..

Prisutnima se obratila članica predsjedništva SDP-a Besima Borić i kazala da postoje kriteriji koji se zovu moralni kredibilitet.

"Pošto imam godina, koliko imam, ja spadam u starinske, što bi voljeli da se ispoštuju kriteriji kada govorimo o izboru ljudi na čelne funkcije bilo u stranci, bilo u vladi. Postoji kriterij koji se zovu i moralni kredibilitet. Bilo bi dobro kada bi bili u situaciji da na odgovorne funkcije biramo ljude bez ikakvih repova iz prošlosti. U ovom konkretnom slučaju razgovora i i optuživanja za porodično naselje", kazala je Borić.

Borić je istakla da kao članica predsjedništva SDP-a ne želi da u ministarsko mjesto sjedne neko iza koga idu repovi koji se odnose na porodično nasilje. Također, upozorila je da stvara atmosfera u kojem bi najlakše bilo optužiti ženu i pitala zašto je žena odustala od svjedočenja.

"Neka organi rade svoj posao, ja želim, mi žene koje smo bili na performansu za osmi mart smo ustali protiv toga, želimo da nas predstavljaju čisti moralni ljudi, bez repova", poručila je Borić.

Ispričala je da nije bila na sjednici Kantonalnog odbora na kojem je donesena odluka i da nije bila pozvana na tu sjednicu, a da sumnja da namjerno nije bila pozvana.

"Ja već dva i po mjeseca putem stranke i foruma žena i predsjednika Nikšića pokušavam da vodimo računa o kadrovima koje imenujemo na funkcije i specifično za ovu osobu, da ne bi bilo dobro sa obzirom na istupe u javnosti, sumnjičenje za porodično nasilje ne bi bilo dobro da vrši funkciju ministra", poručila je Borić.

Borić je poručila da svaka stranka preuzima odgovornost za svoje postupke i da ako se imenovanje ipak dogodi, onda stranka i treba preuzeti odgovornost, ali da ona lično se ograđuje.

Učesnici protesta su na kraju protesta predali listu sa zahtjevima u sjedište SDP-a.