Konferencija
11

U Sarajevu organizovan događaj "Izbori bez mržnje": Svaki pojedinac ima moć da se suprotstavi govoru mržnje

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstavnici međunarodne zajednice i civilnog sektora organizovali su danas u Sarajevu konferenciju pod nazivom "Izbori bez mržnje", a na kojoj se govorilo o sprečavanju zapaljive retorike u izbornom procesu.

Tim povodom, javnosti se obratio Vernes Voloder, predstavnik Nansen Dijalog centra Mostar koji je rekao kako svjedočimo eskalaciji zapaljive retorike u BiH.

"Svjedoci smo da eskalacija zapaljive retorike u BiH je štetna, ali mislimo da je moć pojedinca da se suprotstavi govoru mržnje snažna. Kreirali smo javnu kampanju i jedan poprilično snažan alat tj. online platformu. On pruža mogućnost svim građanima da putem anonimnog obrasca, uz zaštitu identiteta, prijave tu vrstu anomalije u društvu", rekao je.

Vernes Voloder (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vernes Voloder (Foto: I. Š./Klix.ba)

Članica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica Prutina konstatovala je kako je govor mržnje naročito važno spriječiti u predizbornoj kampanji.

"To je naročito značajno kada smo u izbornom periodu, s fokusom na izbornu kampanju. Ona predstavlja period kada će političari suočiti različite ideje te će maksimalno iskoristiti period kako bi javnost upoznali s programom. Mjesta za govor mržnje ne bi trebalo biti uopće", poručio je.

Vanja Bjelica Prutina (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vanja Bjelica Prutina (Foto: I. Š./Klix.ba)

Povodom događaja javnosti se obratio i ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly.

Julian Reilly (Foto: I. Š./Klix.ba)
Julian Reilly (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Mediji imaju ključnu ulogu u borbi protiv govora mržnje. Svi imamo ulogu u tom procesu. To je zadatak koji je možda čak i važniji u izbornoj godini. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je posvećena pružanju podrške BiH na njenom putu da postane snažnija demokratija", zaključio je Reilly.