Pokret "Jugosloveni"
810

U Sarajevu osvanuli plakati koji veličaju Jugoslaviju i jugoslovenski identitet: "Ima nas"

S. M.
U Sarajevu su jutros osvanuli plakati na kojima se vide simboli Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, na kojima piše da još uvijek ima Jugoslovena. Ideju je osmislio samoprozvani sarajevski ogranak Narodnog pokreta "Jugosloveni" koji se oglasio saopćenjem.

"Mi, Jugosloveni Sarajeva, dugo smo bili zavedeni raznim lažnim jugoslovenskim organizacijama i pokretima koji su održavali sjećanje na našu Jugoslaviju dok su iza kulisa dodatno radili na raspirivanju međunacionalne i međuvjerske mržnje koja je koštala života našu domovinu. Tražili smo ozbiljnu organizaciju koja se bavi jugoslovenstvom i nasljeđem SFRJ čiji rad tehnički i organizaciono prevazilazi društvene mreže", navodi se u saopćenju.

Ističu da su u Narodnom pokretu "Jugosloveni" pronašli istinsku klicu jugoslovenstva "oko koje smo se nekad okupljali i koju nam je Tito ostavio da njegujemo".

Dodaju da ono što ovaj Pokret izdvaja od svih drugih organizacija jeste da se jedini bavi jugoslovenstvom, a ne pukom održavanjem sjećanja na "neka ljepša vremena" i koji se, kako ističu, iskristalisao kao čuvar i baštinik svih tekovina koje sobom nosi jugoslovenstvo.

Pozvali su sve Jugoslovene Bosne i Hercegovine da stanu uz sunarodnike okupljene oko ovog Pokreta u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

"Različitosti koje su postojale u socijalističkoj Jugoslaviji su bile njeno najveće blago; najveće kulturološko i civilizacijsko postignuće naše zajedničke zemlje, kakvo nije do sada uspjela da dostigne ni jedna zemlja na ovom svijetu, bez obzira na njen stepen kulturološkog, civilizacijskog i tehnološkog razvoja", navodi se.

Napomenuli su da je Bosna i Hercegovina nekada disala jugoslovenstvo.

"Dišimo ga i mi, danas", zaključili su iz Narodnog pokreta "Jugosloveni".