Međunarodni događaj
20

U Sarajevu se održava seminar "Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida"

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu se održava seminar pod nazivom "Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida", koji je okupio značajne osobe za ovu temu, među kojima je palestinski fotoreporter Motaz Azaiza.
Na seminaru govore Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara, Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije, Refik Hodžić, stručnjak za tranzicijsku pravdu, koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Medijima se prije početka seminara obratio direktor Centra za napredne studije Ahmet Alibašić.

"Sutra obilježavamo 29 godina jednog genocida koji se desio na tlu Bosne i Hercegovine. I dok se prisjećamo te davne godine 1995. činilo nam se važnim da skrenemo pažnju na ono što je Međunarodni sud pravde nedavno označio kao mogući genocid. Važno je da se sjećamo, ali je još važnije da dignemo glas za one koji nemaju glas i da ohrabrimo one koji donose odluke da se ohrabre i odupru pritisku i da zaustave ovu agoniju koja traje već predugo", rekao je Alibašić.

Prije početka seminara medijima se obratila predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Ona je kazala da je sa njene tačke gledišta, ali i države koju predstavlja, nema sumnje da se u Srebrenici dogodio genocid.

To je razlog zbog kojeg je Slovenija podržala Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a.

"Slovenija je prije samo nekoliko sedmica priznala Palestinu. Mislim da je to bila prava stvar. Zašto? Jer ako se zalažete za rješenje dvije države, ispravno je priznati obje zemlje. Dakle, obje zemlje moraju biti priznate da bi radile na putu ka rješenju s dvije države", poručila je Pirc.

Kazala je i da borba koju danas vidimo unutar Vijeća sigurnosti, gdje se zemlje bore sa ovlastima veta, ne donosi nikakvu korist međunarodnoj zajednici.

Ministrica za međunarodnu saradnju Države Katar Lolwah Rashid Al-Khater izjavila je da je nemoguće razmišljati o godišnjici genocida u Srebrenici bez podvlačenja paralele između prošlosti i sadašnjosti, između onoga što se dogodilo u Srebrenici i onoga što se dešava sada u Gazi.

"Zapravo, iznova se koriste isti pristupi i načini - upotreba gladi i hrane kao oružja za rat, opsadu, kao i ubijanje civila", rekla je Al-Khater.

Istaknula je da je potrebno istaći jedan važan fenomen, a to je sve veći nivo govora mržnje, uključujući i islamofobiju. Kazala je da ponekad vidimo nejednakost između onoga što se izvještava u mainstream medijima i onoga što izvještavaju nezavisni novinari te oni koji se danas nazivaju građanskim novinarima, koji izvještavaju sa terena.

U tom kontekstu dodala je da je i antisemitizam oblik govora mržnje, te da je onome što se dogodilo u Holokaustu zapravo prethodila dehumanizacija jevrejskih zajednica u nacističkoj Njemačkoj.

Seminar organizuje Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi i Al Jazeera Balkans.