Slijedi idejni projekat
73

U Sarajevu se pripremaju za izgradnju hangara za policijske helikoptere, bit će smješten na aerodromu

S. Š.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo otpočelo je sa aktivnostima na izgradnji hangara u kojem će biti smješteni helikopteri helikopterske jedinice MUP-a KS.

Iz MUP-a su danas saopćili da se intenzivno radi na projektu izgradnje hangara za helikopter koji će se nalaziti na sarajevskom aerodromu, a radna grupa za izgradnju hangara, koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, završila je projektni zadatak i definisala kako treba izgledati hangar i šta će sve sadržavati.

Hangar će se graditi na sarajevskom aerodromu za što se očekuje podrška i saglasnost Vlade FBiH, putem resornog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija sa kojim se vode pregovori.

Ukupna veličina hangara iznosit će oko 3.000 metara kvadratnih i predviđen je za smještaj četiri helikoptera.

Hangar će sadržavati magacine za opremu helikopterske jedinice MUP-a KS, vatrogasnu opremu, hitnu pomoć, opremu za spašavanje, rezervne dijelove, zatim radionicu za aviomehaničare, prostoriju za pilote i drugo. Na zapadnoj strani objekta će se nalaziti vrata za ulaz/izlaz helikoptera ispred kojih će biti pista za helikoptere dovoljne veličine za slijetanje dva helikoptera koji će se pomoću platforme sa točkovima uvoziti/izvoziti iz hangara.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, projekat se odvija planiranom dinamikom realizacije prema kojoj bi do dana isporuke helikoptera, hangar trebao biti završen, a ujedno bit će završeno i školovanje prve helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo.

"Sada smo u fazi izrade idejnog projekta za hangar prema zahtjevima koje smo definisali projektnim zadatkom. Nakon toga ćemo izabrati izvođača radova i za nekoliko mjeseci možemo početi izgradnju hangara za helikopter, ukoliko nam Vlada FBiH da saglasnost za korištenje zemljišta na sarajevskom aerodromu. Ovo je projekat od interesa ne samo za Kanton Sarajevo, nego i cijelu Bosnu i Hercegovinu jer, kao što sam više puta naglašavao, naša hlikopterska letjelica bit će višenamjenska i pružati pomoć građanima gdje god se za to ukaže potreba. Mi sada postavljamo temelje i gradimo jednu jaku helikoptersku jedinicu sa pratećom infrastrukturom koja će po svemu biti najbolja u državi i stoga vjerujem da neće izostati podrška federalnog nivoa vlasti", izjavio je ministar Katica.

Podsjećamo, MUP Kantona Sarajevo potpisao je ugovor o nabavci i isporuci helikoptera BELL 412 EPX, sa firmom SHOT d.o.o. Zenica, 04.juna 2024. godine, a rok za isporuku letjelice je dvije godine.

Kompanija Bell Textron Inc., koja proizvodi pomenuti helikopter, objavila je prošlog mjeseca da je potpisan kupoprodajni ugovor za Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, izrazivši svoje zadovljstvo ovom saradnjom.

"Oduševljeni smo što radimo sa Kantonom Sarajevo i radujemo se što ćemo vidjeti nevjerovatne napore za spašavanje života i gašenje požara koje provode sa SUBARU Bell 412EPX platformom", izjavio je Danny Maldonado, glavni komercijalni direktor zadužen za komercijalno poslovanje Bel-al.

"Kroz saradnju sa policijom i Vladom Kantona Sarajevo, podržat ćemo zasluženu prekretnicu za njihove snage i osigurati njihov prvi helikopter,", dodao je Maldonado.