U pravoslavnoj crkvi
240

U Srebrenici održan parastos jedinici vojske RS-a čiji komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu

A. L.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Parastos za 53 poginula borca 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba vojske Republike Srpske održan je danas u pravoslavnoj crkvi u Srebrenici.
Ceremoniji koja odaje priznanje jedinici čiji komandanti Zoran Malinić i Milomir Savčić su optuženi za pomaganje genocidu u Srebrenici danas su prisustvovali brojni bivši pripadnici, a danas članovi istoimenog udruženja.

Ovim povodom oglasio se predsjednik SDP-a Srebrenica Ahmo Mehmedović koji je kazao da ovo okupljanje predstavlja još jedan neprihvatljiv čin kojim se vrijeđa sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.

"Posebno je uznemirujuće prisustvo pojedinaca povezanih s jedinicom čiji su bivši komandanti optuženi za učešće u genocidu. Podsjećam da su upravo komandanti te jedinice, Milomir Savčić i Zoran Malinić, optuženi za najteže ratne zločine počinjene u julu 1995. godine. Ova okupljanja koja veličaju jedinice povezane s genocidom su neprimjerena i predstavljaju nastavak politike negiranja i revizionizma. Srebrenica mora ostati simbol stradanja i sjećanja na žrtve, a ne mjesto gdje se veličaju oni koji su optuženi za genocid. Pozivamo sve odgovorne da prekinu s praksama koje vrijeđaju dostojanstvo preživjelih i porodica žrtava. Pravda za žrtve mora biti u središtu svakog postupanja, a ne glorifikacija onih koji su učestvovali u etničkom čišćenju i genocidu", kazao je.

Komandanta ove jedinice Zorana Malinića je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prije četiri godine optužilo da je planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Zaštićene zone Srebrenica vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Pripadnici Vojne policije, koja pripada 65. zaštitnom motorizovanom puku Glavnog štaba vojske RS-a, su prema navodima Tužilaštva, a po naredbi i uz Malinićevo odobrenje, ubili grupu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

"Optužnica se također odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uvjetima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predvečer istog dana, transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici", saopšteno je tada iz Tužilaštva.

U haškim presudama je konstatovano da je veći broj Muslimana iz kolone koja se kretala prema Tuzli nakon što je VRS zauzeo Srebrenicu 11. jula 1995., zarobljen ili se predao 13. jula na putu Bratunac – Konjević-Polje i putu Nova Kasaba – Konjević-Polje, te je dio njih odveden prema igralištu u Novoj Kasabi.

Vojni vještak Richard Butler, u svom nalazu korištenom u skoro svim procesima za Srebrenicu, pred Tribunalom spominje 65. zaštitni puk pri Glavnom štabu VRS-a, čijim je bataljonom vojne policije komandovao major Zoran Malinić, koji je u julu 1995. godine, prema nalazu, bio razmješten u Novoj Kasabi.

"Ova jedinica učestvovala je u okupljanju i zatvaranju muslimanskih zarobljenika u blizini Nove Kasabe", navodi se u nalazu, kao i da su zarobljeni transportovani nazad u zonu Bratunačke brigade, odakle su prebačeni u zonu Zvorničke brigade.

Neki od bivših pripadnika vojne policije 65. zaštitnog puka su ispričali da je veći broj zarobljenika nakon predaje proveden do igrališta, da su dobili hljeb i da je ranjenicima ukazana pomoć, kao i da su nakon Mladićeve posjete zarobljeni autobusima i kamionima prebačeni u Bratunac i da je u njihovoj pratnji bilo nekoliko vojnih policajaca s oklopnim vozilom.

Malinić je svjedočeći u postupku protiv Zdravka Tolimira kazao da, prema njegovim saznanjima, zlostavljanja zarobljenika u Novoj Kasabi nije bilo, da su morali sjediti na terenu, da su dobili vodu i hljeb, kao i da je čuo da se desilo ubistvo.

"Desilo se na stadionu kada je zarobljenik napao vojnika koji je bio pripadnik bataljona vojne policije. To je jedini put kada je neko izgubio život, ali to nije bilo iz nečijeg kaprica. Radilo se o samoodbrani”, rekao je tada Malinić.

Pripadnici Vojne policije 65. puka su pred Tribunalom potvrdili da je Malinićev nadimak bio Zoka, a Maliniću je tokom svjedočenja predočavan transkript prisluškivanog razgovora – vođenog između Ljubiše Beare, bezbjednjaka Glavnog štaba VRS-a, i osobe označene kao Zoka – u kojem se spominju snage koje prolaze i koje se ubijaju međusobno.

Beara je u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, a kasnije je preminuo na izdržavanju kazne.

Osim Malinića, za pomaganje u genocidu je optužen i još jedan komandant 65. zaštitnog puka Glavnog štaba vojske RS Milomir Savčić. Njega optužnica tereti da je komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog puka i bataljona vojne policije koji je bio u njegovom sastavu prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Kada je u decembru 2019. godine Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Savčića, u njoj se navodila Malinićeva uloga u događajima iz jula 1995. godine, ali on tada nije optužen sa Savčićem.

U međuvremenu, Savčić je pobjegao iz Bosne i Hercegovine i to u ljeto 2021. godine. Nekoliko sati nakon ročišta za određivanje pritvora on više nije bio dostupan institucijama Bosne i Hercegovine. Od početka se sumnja da je pobjegao u susjednu Srbiju.