Birališta otvorena do 19
17

U Starom Gradu uveliko traje referendum za Hadžibajrićev opoziv

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Općini Stari Grad od sedam sati su otvorena biračka mjesta na kojima se stanovnici ove sarajevske općine do 19 sati mogu izjasniti da li žele opoziv Ibrahima Hadžibajrića na mjesto načelnika općine.

Pravo glasa ima 36.193 glasača, a glasanje će se vršiti na 46 biračkih mjesta širom općine.

U zavisnosti da li će se građani opredijeliti "Za" ili "Protiv" opoziva općinskog načelnika, CIK BiH će verificirati odluku o oduzimanju ili nastavku mandata općinskom načelniku.

U slučaju oduzimanja mandata, CIK BiH će donijeti odluku o provođenju vanrednih izbora u roku od 60 dana.

Fotoreporter portala Klix.ba obišao je pojedina biračka mjesta u Općini Stari Grad te okom svog objektiva zabilježio kakva je trenutno atmosfera na mjestima glasanja.

Sam referendum ja privukao veliku pažnju javnosti i van same Općine Stari Grad te su brojni politički subjekti dali svoj komentar povodom ove situacije, dok je veliki broj njih pozvao građane da su izjasne da su "Za" opoziv Hadžibajrića.

S druge strane, Narodni evropski savez BiH (NES BiH) kao stranka koju zastupa Hadžibajrić, pružila mu je podršku riječima da je on najviše zaslužan što je Stari Grad postao ponos BiH.

"NES poručuje građanima Starog Grada da glasaju po vlastitoj savjesti, ali i da ne dozvole političkim mešetarima da ih dezavuišu lažima i spletkama", poručili su iz NES-a.