Pojedini platili kazne
81

U Tuzlanskom kantonu mnogi dužnosnici ne prijavljuju imovinu i poklone, pokrenuto 60 prekršajnih postupaka

A. K.
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Na adresu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK upućeno je 2.300 prijava obrazaca imovine i poklona, od čega su 1.054 pojedinačne prijave nosioca javnih funkcija, a 1.246 se odnosi na bliske srodnike. Zakonsku obavezu nisu svi ispunili pa je pokrenuto 60 prekršajnih postupaka.

Zakonom o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, između ostalog je jasno definisana obaveza nosilaca javnih funkcija da prijave imovinu i prihode.

S druge strane je definisano pravo Ureda da vrši kontrolu navedenog prijavljivanja, traži ispravke ili dopune prijave te u konačnici pokreće prekršajni postupak ili ako prekršaj propisanih obaveza iz zakona sadrži obilježja krivičnog djela, podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Vlada TK je prihvatila informaciju kantonalnog ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom o provođenju Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.

Kako se u informaciji navodi, ukupno je u 2023. godini dostavljeno 1.957 obrazaca prijave imovine i poklona. Od toga 943 se odnose na nosioce javnih funkcija, a 1.014 obrazaca za bliske srodnike.

"Kada je u pitanju kontrolni postupak ureda, u toku prošle godine prikupljene su isprave i dokazi o vlasništvu nad imovinom koja je predmet kontrole za 40 nosioca javnih funkcija i njihove bliske srodnike. Planom kontrole za ovu godinu predvišeno je najmanje 200 nosioca javnih funkcija", kazao je sekretar ureda Muamer Šljivić.

Zaključak vidljiv iz provedene kontrole prijava imovine spomenutih 40 nosioca javnih funkcija jeste da nije uočeno značajnije odstupanje od prijavljene imovine.

Tu je istaknuta napomena da postoji jedan dio nekretnina koji je prijavljen, a da za iste ne postoje relevantne isprave, u smislu dokaza o vlasništvu kojima raspolažu zemljišno knjižni uredi općinskih sudova te da se u tom slučaju radi o vanknjižnom vlasništvu koje nije relevantno za postupanje Ureda.

Kako navodi Šljivić, do trenutka podnošenja informacije, Ured je pokrenuo 60 prekršajnih postupaka odnosno izdao isto toliko prekršajnih naloga, dok je trenutno utvrđeno činjenično stanje, odnosno elementi prekršaja za još 15 nosioca javnih funkcija te će prekršajni nalozi biti izdati i u tim predmetima.

"Od tih 60 prekršajnih naloga, u 58 slučajeva podnesen je zahtjev za sudsko odlučivanje. To je pravo u skladu sa zakonom o prekršajima, dok su u dva slučaja plaćene kazne, odnosno iznos od 50 posto izrečene kazne. Bitno je istaknuti da je od samog pokretanja prekršajnih postupaka, odnosno izdavanja prekšrajnih naloga 'stepen ozbiljnosti postupanja' nosioca javnih funkcija podignut na viši nivo", ističe Šljivić.

Kada je u pitanju 2024. godina, ukupan broj dostavljenih prijava obrazaca imovine i poklona iznosi 2300, od čega su 1.054 pojedinačne prijave nosioca javnih funkcija i 1.246 prijavni obrasci za bliske srodnike.

Ured je uputio 203 poziva za dostavu obrazaca za godišnju prijavu imovine te u tom smislu prijave još uvijek pristižu na adresu Ureda.