Neprospavana noć
117

U Tuzlanskom kantonu poplavljene kuće, uništeni putevi i mostovi: Spreča prijeti Živinicama i Gračanici

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Smanjenje intenziteta padavina tokom protekle noći dovelo je do povlačenja rijeka i bujičnih potoka u svoja korita na području Tuzlanskog kantona. Ostali su poplavljeni objekti, uništeni putevi i mostovi, a u narednim satima prijetnju predstavlja rijeka Spreča koja bi mogla posebno ugroziti podučje Živinica i Gračanice.

Kladanj je najpogođenije područje jučerašnjim poplavama, gdje je šteta nanesena na putnoj infrastruktri, mostovima, stambenim objektima te poljoprivrednim zemljištima. Tačan iznos materijalne štete će biti utvrđen naknadno, a početak sanacije posljedica se očekuje već danas.

"Tokom noći vodostaji su bili u znatnom opadanju, ali jutros od sedam sati s novim padavima se osjeti blagi porast. Sve ekipe su na terenu, pratimo situaciju i poduzimamo mjere. Još je rano davati procjene o nastaloj šteti, ekipe će i u ovom dijelu tokom dana izaći na teren i napraviti preliminarnu procjenu", kazao je za Klix.ba načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Poplave su pogodile i šire područje Srebrenika, a dan kasnije situacije je znatno smirenija. Posljedice od jučer se ogledaju u plavljenju više od 200 duluma poljoprivrednog zemljišta te okvirno 20 stambenih objekata u kojima se i danas nalazi voda.

"Ovoga jutra nismo imali ekscesnih situacija, s obzirom na to da je smanjena količina padavina. Probleme smo imali jučer, najviše na području Špionice gdje je rijeka Tinja izašla iz korita, uz bujične potoke i pojavu klizišta koja su ugrozila tri stambena objekta. Ukoliko danas prestanu padavine u potpunosti komisija će izaći na teren i vršiti procjenu štete", rekao je za Klix.ba gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Iza mještana Živinica nalazi se besana noć, ali je na svu sreću jutro donijelo znatno bolju situaciju. Vodostaj rijeke Gostelje je znatno manji, dio magistralnog puta Tuzla – Sarajevo u Đurđeviku sada je prohodan, uz sve regionalne puteve koji su bili blokirani.

"Od jučerašnjih kišnih padavina, odnosno izlijevanja vode poplavljeno nam je okvirno 200 stambenih objekata. Danas će nam problem praviti rijeka Spreča s obzorom na to da je njen vodostaj u porastu", kazali su nam iz Civilne zaštite Živinica.

U sanaciji nastale štete trenutno otežavajuću okolost predstavlja činjenica da se većina nadležnih ne nalazi na radnim mjestima jer su u samoizolaciji usljed epidemije koronavirusa, a iz Civilne zaštite navode da ulažu maksimalne napore u rješavanju situacije uzrokovane obilnim kišnim padavinama.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Kada je riječ o Gračanici iz tamošnje Gradske službe civilne zaštite saznajemo da je jučer u dolini rijeke Spreče došlo do plavljenja 80 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi pod vodom. Sada prijetnju predstavlja rijeka Spreča čiji je vodostaj na mjernom mjestu Karanovac porastao za 70 centimetara.

"Imamo prijavu klizišta u naselju Babići gdje je došlo do oštećenja saobraćajnice te u Lukavici gdje su lokalni putevi oštećeni usljed poplava, odnosno bujičnih voda. Tokom ovog dana očekujemo veći vodostaj Spreče, s obzirom na do da na Hidroakumulaciji Modrac se povećava dotok te da očekuje preliv", izjavio je za Klix.ba Mustafa Bajić, šef Službe civilne zaštite Gračanice.

Kada je riječ o Tuzli, iz Kantonanalne uprave civilne zaštite navode da je uprotekla 24 sata od građana prijavljeno je urušavanje potoka na području Trakilovića, Bojića i mjesne zajednice Bukinje koji vodi prema Divkovićima.

Na području Kalesije Spreča se izlila u reonu Sprečkog polja. Osim rijeke Spreče probleme prave Gribaja te lokalne rijeke koje su oštetile više lokalnih puteva

Na kraju kažimo i to da je stanje prirodne nesreće proglašeno na području Kladnja, Čelića i Tuzle.