Na raskrsnici SodaSo
101

U Tuzli počinje izgradnja još jednog kružnog toka, koštat će 1,4 miliona KM

A. K.
Raskrsnica na kojoj će se graditi kružni tok (Foto: Klix.ba)
Raskrsnica na kojoj će se graditi kružni tok (Foto: Klix.ba)
Protok saobraćaja na raskrsnici kod nekadašnje zgrade SodaSo u Tuzli uskoro će biti reguliran kružnim tokom, u čiju će izgradnju biti utrošeno milion i 400 hiljada konvertibilnih maraka.

Protok saobraćaja na raskrsnici kod nekadašnje zgrade SodaSo u naselju Slatina u Tuzli je reguliran semaforima, ali zbog čestih gužvi, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima kao najbolje rješenje se nameće izgradnja kružnog toka.

Kako je potvrđeno iz Gradske uprave Tuzle, radovi će početi polovinom oktobra ove godine, a bit će izvedeni po uzoru na kružni tok koji je nedavno napravljen u neposrednoj blizini kultnog objekta Crveni sedam.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić ovaj projekat ocjenjuje krucijalnim za unapređenje kvalitete saobraćaja na području grada, posebno na sjevernoj saobraćajnici.

"Ugovor o izgradnji kružnog toka Soda So na Slatini potpisali smo nakon okončane tenderske procedure. Ovaj projekat vrijedan 1,4 miliona KM podrazumijeva ne samo izgradnju kružnog toka, već i izmještanje kompletne infrastrukture ispod raskrsnice, uključujući vodovodnu, kanalizacijsku i mrežu centralnog grijanja, kako bismo spriječili eventualne probleme nakon završetka radova", kazao je Lugavić

Prema najavama, izvođači će započeti radove sredinom oktobra, a rok za završetak izgradnje kružnog toka iznosi 120 dana.

Veći dio raskrsnica na području Tuzle reguliran je semaforima, međutim, za nadležne je znatno prihvatljivije rješenje u vidu kružnih tokova, od kojih je nekoliko već formirano u eksperimentalnoj fazi.