Veliki projekti
45

U UKC-u Tuzla planiraju gradnju solarne elektrane i urgentnog centra

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli u proteklom periodu se nalazio u prilično složenom stanju u kontekstu dotrajale opreme. Ona je dijelom zanovljena, a iz ove zdravstvene ustanove ambiciozno najavljuju realizaciju velikih projekata, među kojima je gradnja urgentnog centra te solarne elektrane.

Vlada Tuzlanskog kantona kroz budžet za ovu godinu u tuzlanski UKC je usmjerila deset miliona konvertibilnih maraka, od čega je 7.265.848 KM već utrošeno za nabavku medicinske opreme.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora UKC-a Tuzla Šekiba Umihanića, ranija procjena je pokazala da je okvirno 80 posto postojeće opreme amortizovano, shodno čemu su određeni prioriteti za nabavku nove.

"Pored nabavljene opreme u vrijednosti od 7,26 miliona KM, nabavke vrijedne otprilike dva miliona KM su u fazi potpisivanja ugovora ili završetka tenderske procedure. Dakle, gotovo 90 posto od doznačenih sredstva u iznosu od 10 miliona KM su utrošena", kaže Umihanić.

Ambiciozni projekti

Pored dalje nabavke medicinske opreme, menadžment tuzlanskog kliničkog centra planira izgradnju fotonaponske elektrane, stanice za tečni naftni gas za potrebe kotlovnice, novog parkinga te urgentnog centra.

"Kada su u pitanju infrastrukturni projketi, s postavljanjem panela i izgradnjom solarne elektrane mogli bi krenuti već naredne godine, a vrijednost je otprilike 512 hiljada KM bez PDV-a. U vezi s izgradnjom garaže vodimo razgovore s Gradom Tuzla, mi posjedujemo parcelu, a ostalo moramo dogovoriti s gradom. Urgenti centra nećemo završiti u narednih godinu-dvije, tu treba više sredstava, a prije toga moramo definirati tačne potrebe i koncept", istaknuo je Umihanić.

Trenutno su u toku projekti adaptacije odjeljenja za adolescentnu psihijatriju, vrijedan 300 hiljada KM, kao i adaptacija i rekonstrukcija prostora na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u vrijednosti od 600 hiljada KM.

"Imamo i manju rekonstrukciju na Klinici uha, grla i nosa u vrijednosti 30.000 KM. Također, u planu nam je oblaganje, odnosno projekat energijske efikasnosti za Kliniku za zarazne bolesti, na način kao što smo ove godine završili Kliniku za interne bolesti, kao i nabavka opreme i kompletna adaptacija i rekonstrukcija vešeraja u vrijednosti otprilike pola miliona KM", pojašnjava Umihanić.

Značajna izdvajanja

UKC Tuzla tokom ove i prethodne godine zapravo je dobio najviše novca za značajna ulaganja.

"Problem UKC-a Tuzla je problem konstantnih smjena politika na području kantona. U deset godina smo imali sedam premijera i vlada, a to su pratile i promjene direktora. Zbog toga nema kontinuiteta, a desilo se i da je UKC dobro zapušten. Nakon što smo dobili informaciju da je 80 posto opreme amortizovano intervenirali smo s 20 miliona KM. Mi ćemo nastaviti s ulaganjem, a puno toga će ovisiti o odnosu Federacije Bosne i Hercegovine", kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

Inače, UKC Tuzla se još uvijek suočava s problemom neriješenih upravljačkih prava, s obzirom da krajnji ugovor između federalne i kantonalne vlade nije potpisan. To je nametnuo i Ustavni sud FBiH, presudom po apelaciji premijera FBiH Nermina Nikšića, a rok uskoro ističe.