Slično kao prošle godine
1

U Unsko-sanskom kantonu novu školsku godinu započinje 1.464 prvačića i 1.150 srednjoškolaca

FENA
Bihać (Foto: E. M./Klix.ba)
Bihać (Foto: E. M./Klix.ba)
Sve je spremno za početak nove školske godine u Unsko-sanskom kantonu.

Osnovne i srednje škole ovog kantona u ponedjeljak, drugog septembra, ponovo će otvoriti svoja vrata za učenike.

Ove godine u prve razrede osnovnih škola krenut će 1.464 prvačića, dok se u srednje škole upisalo 1.150 učenika koji su završili osnovnu školu. Ove brojke su gotovo identične u odnosu na prošlu godinu, što ukazuje na stabilan broj učenika u obrazovnom sistemu kantona.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, u saradnji s Federalnim Ministarstvom obrazovanja i nauke, osiguralo je potrebna finansijska sredstva i izvršilo nabavku udžbenika i radnih svesaka za učenike od prvog do petog razreda. Također, obavljena je i dodatna nabavka udžbenika za učenike od šestog do devetog razreda, uzimajući u obzir da škole već imaju određene količine koje se koriste tokom školske godine.

"Svim osnovnim školama na području našeg kantona već su isporučeni udžbenici i radne sveske za učenike od prvog do petog razreda, dok će isporuka udžbenika za više razrede biti završena do kraja septembra. Roditelji učenika od šestog do devetog razreda će, prema uputama nastavnika i škole, sami nabavljati samo radne sveske", saopćio je Denis Osmankić, ministar obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Također je istakao svoju posvećenost poboljšanju standarda prosvjetnih radnika i unapređenju kvalitete nastave.

"Do sada smo imali odličnu saradnju s našim sindikatima i u budućnosti ćemo voditi partnerske odnose prilikom donošenja svih bitnih propisa", dodao je ministar, te uputio čestitke i najbolje želje za uspješnu novu školsku godinu prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima.

Početak nove školske godine donosi uzbuđenje i nove izazove, ali i obećava nastavak kontinuiranog rada na unapređenju obrazovnog sistema Unsko-sanskog kantona, za dobrobit svih njegovih sudionika.