Za bolje uslove djece
2

U Zeničko-dobojskom kantonu otvorene dvije novoizgrađene osnovne škole

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zeničko-dobojski kanton je bogat za dvije novoizgrađene škole i to Osnovnu školu u Žepču te Osnovnu školu "9. septembar" u Tešnju koje su i zvanično otvorene.

Nova zgrada Osnovne škole Žepče otvorena je uz prigodnu svečanost kojoj je prisustvovala brojna delegacija Federalnog i nivoa Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Nezirom Pivićem, ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirzom Mušijom i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Izgradnja školske zgrade započeta je 2018. godine, a pojekat je koštao 6,3 miliona KM, od čega je za izgradnju škole izdvojeno 5,1 miliona, dok je izgradnja toplovoda za centralno grijanje koštala 1,2 miliona KM.

Sredstava su osigurale Vlade Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona, Vlada Republike Hrvatske te Općina Žepče. OŠ Žepče pohađa 1.050 učenika u centralnoj i sedam područnih škola.

Premijer Nezir Pivić rekao je da je ovo veliki dan za Zeničko-dobojski kanton, jer su otvarene dvije nove škole.

"Obrazovanje je u fokusu Vlade ZDK-a, što pokazujemo kontinuiranim ulaganjima u infrastrukturu, jer želimo osigurati što bolje uslove za našu djecu, ali i unapređenjem materijalnog položaja prosvjetnih radnika, s kojima ćemo uskoro zaključiti novi, još povoljniji kolektivni ugovor. Također, ove godine smo osigurali besplatne udžbenike za svu djecu", rekao je premijer Pivić.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je u ZDK-u ove godine u prvi razred upisano više učenika nego prošle godine.

Osnovna škola "9. septembar" u Medakovu u Općini Tešanj koštala je 2,5 miliona KM, od čega je Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala 1,35 miliona, Općina Tešanj oko milion KM i firma Euroasfalt 200.000 KM.

Izgradnja škole je započeta 2020. godine na mjestu stare škole sagrađene daleke 1973. godine, a u novoj školi nastavu će pohađati oko 350 učenika.

Premijer Pivić se zahvalio Općini Tešanj, na čelu s načelnikom Suadom Huskićem, što kontinuirano ulaže u obrazovnu infrastrukturu na području Tešnja, iako je obrazovanje u nadležnosti kantona, čime pokazuje posebnu brigu za djecu i omladinu.