Nakon razornih poplava
3.1k

U znak solidarnosti sarajevska Vijećnica u bojama zastave Njemačke

N. C.
(Foto: Twitter)
(Foto: Twitter)
Sarajevska Vijećnica večeras je u bojama njemačke zastave, šaljući tako poruku solidarnosti sa stanovništvom ove zemlje koju su zahvatile razorne poplave, a život je izgubilo više od 100 osoba.

Na trgu preko puta Vijećnice bile su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i ambasadorka Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber.

"Narodi naše dvije države povezani su isprepletenim i neraskidivim vezama. Suosjećamo sa prijateljskim narodom Njemačke i osjetimo njihovu bol u ovim teškim trenucima. Naše misli i molitve su uz vas", napisala je Karić na svom Twitteru.

Razorne poplave dešavaju se nakon rekordne količine padavina u dijelovima Zapadne Evrope, zbog kojih su se velike rijeke izlile iz korita. Najviše su pogođena područja u njemačkim pokrajinama Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje su uništena cijela naselja.

Vlasti u Njemačkoj navode da se 1.300 osoba za sada vodi kao nestalo. Oko 1.000 vojnika raspoređeno je da pomogne u spasilačkim operacijama i čišćenju ruševina u pogođenim gradovima i selima.

Meteorolozi nastavak kiše predviđaju i narednih dana, a vodostaji u rijeci Rajni i njenim pritokama opasno rastu. Pored toga, obližnja brana ostaje u opasnosti da popusti.