Potvrđeno za Klix.ba
29

Ujutru će biti pušten gas prema Sarajevu, nastavak sastanka zakazan dva sata poslije

N. Ž.
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Sastanak ministra energetike FBiH Vedrana Lakića, ministra energetike RS-a Petra Đokića, direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljka Eleka i v.d. direktora Energoinvesta Mirze Ustamujića bit će nastavljen sutra, potvrđeno je za Klix.ba.

Nedeljko Elek je u izjavi za Klix.ba rekao da je sastanak protekao dobro, te da će u "duhu dobrih odnosa" od 8 sati ujutro prestati obustava gasa za Sarajevo.

Današnji sastanak je počeo u 19 sati, a nastavak se planira za sutra u 10 sati, odnosno dva sata nakon što će se ponovo pokrenuti isporuka gasa za Sarajevo.

Podsjetimo, firma Sarajevo-gas Istočno Sarajevo je u 12 sati obustavila isporuku plina za Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Početkom 2024. godine je Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatražilo poskupljenje plina, u suprotnom su zaprijetili "zavrtanjem" ovog energenta usred grijne sezone.

Tada je dogovoreno da umjesto dotadašnjih 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je Energoinvest prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS-a je naknadno trebala potvrditi opravdanost te cijene.

Navedena Komisija je 27.6.2024. godine donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek za period od 1.1.2025. godine.

Zbog toga su iz Energoinvesta zatražili od Sarajevo-gasa da im vrate razliku za dosadašnje isplaćene fakture po neopravdanoj cijeni te su im vratili nazad posljednju dostavljenu fakturu. Iz tog razloga su iz Sarajevo-gasa najavili blokadu isporuke plina, a što je danas i urađeno.