Kanton Sarajevo
52

Uk kaže da nema novca mladima za subvencije stanova, a resorni ministar ponovo pruža nadu

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je premijer Kantona Sarajevo (KS) Nihad Uk rekao da mladima neće biti isplaćen ostatak subvencije za kupovinu stana, resorno ministarstvo je najavilo da će tražiti informaciju o neutrošenim sredstvima kako bi mladi dobili obećana sredstva.
Iz Ministarstva komunalne privrede Kantona Sarajevo (KS) kazali su za Klix.ba da je upućen zaključak kojim zadužuju svi kantonalni organi uprave da dostave informaciju o sredstvima koja neće biti utrošena u 2024. godini.

Na taj način bi trebala biti osigurana sredstva potrebna za isplatu ostatka subvencije mladima za kupovinu prve nekretnine u Kantonu Sarajevo.

Mladi, koji su zadovoljili uslove javnog poziva, dobili su subvenciju u iznosu od 4.800 KM, a zaključkom Skupštine KS je definisano da im se isplati još po 5.200 KM, kako bi subvencija u konačnici iznosila 10.000 KM, kao prethodnih godina.

S tim u vezi, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na čijem je čelu ministar Bojan Bošnjak, dostavilo je Vladi Kantona Sarajevo Informaciju o realizaciji Javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih iz 2023. godine sa jednim prijedlogom zaključka.

"Tim zaključkom se zadužuju svi kantonalni organi uprave, samostalne kantonalne uprave i samostalne kantonalne upravne organizacije, uprave i upravne organizacije koje se nalaze u sastavu ministarstava, javnim ustanovama, javnim fondovima, kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, javnim preduzećima i drugim budžetskim korisnicima, da obavijeste Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo o raspoloživim finansijskim sredstvima koja neće utrošiti u 2024.godini", kazali su iz Ministarstva za Klix.ba.

Time bi se pokrenula procedura za preraspodjelu sredstava putem Ministarstva finansija KS, koja bi se upotrijebila za subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih.

Također, zaduženo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da dostavi Vladi KS prijedlog raspoloživih finansisjskih sredstava te isti uputi u proceduru za preraspodjelu sredstava putem Ministarstva finansija KS.

Ministarstvo komunalne privrede, infastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša još uvijek nije zaprimilo sva tražena izjašnjenja.

"Nakon zaprimanja istih bit će upućena informacija Vladi Kantona Sarajevo o eventualnim raspoloživim sredstvima, a na osnovu čega će Vlada KS o donijeti zaključak o daljem postupanju", zaključuju.

Uk je, podsjetimo, kazao da u ovom trenutku nema finansijskih sredstava za isplatu dodatnih sredstava, kao ni zakonskog uporišta,