Traže po još 5.200 KM
40

Uk uoči sutrašnjih protesta mladih ponovio da nema novca za isplatu korisnicima stambene subvencije

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Nihad Uk ponovio je da novca za isplatu dodatnih sredstava za subvencije mladima za rješavanje stambenog pitanja u KS nema.

Mladi koji su nezadovoljni iznosom subvencije u iznosu od 4.800 KM sutra izlaze na proteste. Oni su, u skladu sa zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo, očekivali da će dobiti još po 5.200 KM.

Međutim, novca u budžetu za tu namjenu nema.

"Moj stav je kao i od početka, u ovom trenutku nema para za njih. Skupština KS je usvojila zaključak, a imamo i jednu inicijativu koju je uputio resorni ministar Bojan Bošnjak koji je predložio Vladi KS i ministrima da se radi preraspodjela da se pronađu određena sredstva. U ovom trenutku nijedno resorno ministarstvo nije pronašlo sredstva koja bi se prebacila ministru Bošnjaku kako bi se ispoštovala inicijativa skupštinskih zastupnika", naglašava Uk.

Dodaje da ne želi davati obećanja sve dok ne bude novca u budžetu.

"Posebno ne u danima kada je riječ o izbornim temama gdje pokušavaju sve nezadovoljne kategorije i sindikati da iskoriste period. Lično ne želim da vodim tu populističku temu", zaključio je.

Sutra će u Sarajevu sa početkom u 12:00 sati biti održani protestna šetnja mladih koji su nezadovoljni minimalnim iznosom subvencije i neisplatom.