Tri mjeseca od donošenja
65

UKC Tuzla i dalje djeluje izvan zakona, presuda Ustavnog suda FBiH još nije implementirana

A. K.
Kompleks UKC-a Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Kompleks UKC-a Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli još uvijek djeluje izvan zakonskih i ustavnih odredbi, s obzirom da presuda Ustavnog suda FBiH nije implementirana, a krajni rok je novembar ove godine.

U maju ove godine Ustavni sud FBiH je donio presudu kojom je naredio da se u roku od šest mjeseci osnivači Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli moraju upisati u sudski registar.

Kao preduvjet za to je dogovor i sklapanje sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vlade TK i Vlade FBiH, što se nije dogodilo ni tri mjeseca nakon donošenja presude.

Inače, Vlada TK je u julu prošle godine formirala radnu grupu za reguliranje statusa UKC-a Tuzla, dok je prije mjesec dana izvršeno dopunjavanje njenih nadležnosti u vezi s implementacijom presude Ustavnog suda FBiH od 21. maja ove godine.

Predsjednik privremenog Upravnog odbora UKC-a Tuzla Emir Softić kaže da je Tuzlanski kanton putem skupštine i vlade, koji su i naznačeni u presudi kao neko ko treba da radi na implementaciji presude, preduzeli niz aktivnosti.

"Njihova suština se ogledala u pozivanju federalnog resornog ministarstva, Vlade FBiH, kao i oba doma Parlamenta FBiH na razgovore s temom implementacije presude. Federacija BiH se treba upisati kao suvlasnik u UKC-u Tuzla, nakon čega bi se imenovao Upravni odbor i nastavilo s daljim aktivnostima u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH", kaže Softić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Posljednji mandat privremenog Upravnog odbora UKC-a Tuzla istekao je 14. augusta ove godine, a nešto ranije su upućivani pozivi Vladi FBiH te Ministarstvu zdravstva FBiH vezano za imenovanje novog u skladu sa zakonom.

"Međutim, odgovora nije bilo, a nakon toga je radna grupa apelovala da se ide u pravcu kako bi se aktivnosti svele u zakonske okvire. Mi po pitanju Upravnog odbora nismo imali nikakve reakcije od Vlade FBiH ili federalnog ministarstva zdravstva. U onome trenutku kada je Upravnom odboru isticao mandat, Vlada FBiH je donijela odluku kojom je zaključila da odbor nastavi rad do daljnjeg, a da se intenziviraju pregovori", dodaje Softić.

Fedralna vlada je prije mjesec dana Vladi TK uputila hodogram aktivnosti, u kojem je navedeno šta i kada bi trebalo izvršiti. Krajnji rok za provođenje aktivnosti je u okviru šest mjeseci koliko je Ustavni sud FBiH naveo za implementiranje presude koja je donesena na osnovu apelacije federalnog premijera Nermina Nikšića.

"Naša vlada je razmotrila hodogram aktivnosti, imala je određene sugestije, ali bez značajnijih izmjena. To je poslato Vladi FBiH, ali mi još uvijek nismo dobili odgovor", navodi Softić.

Aktuelna radna grupa iz TK donijela je zaključak po kojem će se svim nadležnim na federalnom nivou biti upućen novi zahtjev za što bržu implementaciju presude Ustavnog suda FBiH. Krajnji cilj je, kako je zaključeno, osiguranje zakonitog i ustavnog poslovanja tuzlanskog UKC-a.