Odbijena žalba
39

UKC Tuzla konačno nabavlja aparat za zračenje, konkurentska firma najavljuje tužbu

A. K.
Linearni akcelerator koji je ranije korišten u UKC-u Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Linearni akcelerator koji je ranije korišten u UKC-u Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Univerzitetski klinički centar u Tuzli je pristupio nabavci linearnog akceleratora i pratećih uređaja koji se koriste u procesu radioterapije onkoloških pacijenata, a nakon što je Komisija za javnu nabavku odbacila žalbu kompanije MSG d.o.o. Tuzla.
U okviru posljednjeg tendera koji se odnosio na nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma tenderska komisija Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli izabrala je najpovoljnijeg ponuđača.

Riječ je o kompaniji Inel-Med d.o.o. Mostar, dok je firma MSG d.o.o. Tuzla uložila žalbu. Međutim, nju je komisija za javnu nabavku ocijenila neosnovanom te je odlučeno da se nastavlja dalje sa realizacijom tendera.

Iz tuzlanskog UKC-a su naveli da je postupak dodjele ugovora za nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma okončan i time su stvorene pretpostavke da ta zdravstvena ustanova ponovno uspostavi kapacitete za pružanje usluga radioterapije onkološkim pacijentima.

"U narednim danima, ugovor će biti potpisan sa izabranim ponuđačem Inel-Med d.o.o. Mostar, nakon čega slijedi demontiranje opreme koja je van upotrebe i instaliranje komplet novog sistema. U vrijeme ovih radova koji ne smiju biti duži od 180 dana, ugovorom je predviđena edukacija osoblja UKC Tuzla koje će raditi sa opremom za radioterapiju", naveli su iz UKC-a Tuzla.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, firma MSG d.o.o. Tuzla najavljuje podnošenje tužbe nadležnom sudu, s obzirom da su iscrpljene sve žalbene mogućnosti u okviru tendera.

Podsjetimo, od marta prošle godine tuzlanski UKC nema aparate za zračenje, s obzirom da su stari linearni akceleratori izvan funkcije. Od tada se onkološki pacijenti na radioterapiju šalju u kliničke centre u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

Tender je dosad nekoliko puta obaran na osnovu uloženih žalbi, a u cijeli slučaj je uključeno i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje provodi istragu u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti pojedinca ili grupe njih.