Nakon osam godina
76

Ukinuta crvena potjernica za odbjeglom sutkinjom Lejlom Fazlagić Pašić, tražila da se vrati u BiH

N. V.
Lejla Fazlagić Pašić (Foto: CIN)
Lejla Fazlagić Pašić (Foto: CIN)
Nekadašnja sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić Pašić će se ubrzo vratiti u Bosnu i Hercegovinu nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo crvenu potjernicu za njom i odredio joj mjere zabrane.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prije više od osam godina počelo istraživati grupu ljudi na čelu s Alijom Delimustafićem zbog sumnje na nezakonito prometovanje nekretninama. Suđenje na osnovu ranije podignute optužnice je počelo tek nedavno i postupak je razdvojen u odnosu na sutkinju Fazlagić Pašić, s obzirom na to da je bila nedostupna bh. organima gonjenja. Ona se u trenutku policijske akcije, u kojoj su uhapšeni Delimustafić i drugi, već nalazila u Hrvatskoj, gdje je ostala do danas.

Kao i drugima, koji su tada uhapšeni u policijskoj akciji, njoj je također određen pritvor, ali kako to nije bilo moguće realizovati s obzirom na skrivanje u Hrvatskoj, raspisana je crvena potjernica. Sada je ta potjernica ukinuta, kao i odluka o određivanju pritvora.

Naime, Fazlagić Pašić je u novembru 2023. godine putem svoje advokatice Belme Balijagić Džuho, Kantonalnom sudu Kantona Sarajevo podnijela prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje jemstva, a kako bi joj bio omogućen slobodan pristup sudu, gdje želi iznijeti svoju istinu o tome što se dogodilo.

Sud je u maju ove godine prihvatio njen prijedlog za jemstvo, a bivša sutkinja Fazlagić Pašić će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu kako bi prisustvovala ročištu povodom izjašnjavanja o krivici.

Kako nam je potvrdila njena advokatica Balijagić Džuho, sada je bivšoj sutkinji određena mjera zabrane napuštanja Kantona Sarajevo. Ona je istaknula i da su netačni napisi medija da je riječ o kućnom pritvoru.

Inače, sutkinja Fazlagić Pašić se, prema aktuelnoj optužnici, tereti da je koristila službeni položaj te donosila nezakonite presude na osnovu fiktivnih dokumenata i lažnih isprava. Navodi se da je tako omogućila sebi i bliskim ljudima iz optužnice da dođu u posjed ciljanih nekretnina na području Kantona Sarajevo.