Uprkos kritikama
85

Unutrašnje igre u Vladi FBiH: Mijenjali propise da sačuvaju Vahidina Munjića na čelu FUP-a

N. V.
Vahidin Munjić i Ramo Isak
Vahidin Munjić i Ramo Isak
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je tokom ove godine donijela izmjene, kojima su proširene ovlasti federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka. On je to iskoristio da Vahidina Munjića zadrži na čelu FUP-a kroz preraspodjelu radnog mjesta, a čime je očigledno saglasan i ostatak Vlade.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak 2. augusta donosi Rješenje kojim se v. d. direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić imenuje za načelnika Sektora kriminalističke policije u Sektoru kriminalističke policije u FUP-u, u činu glavni inspektor, počev od 5. augusta 2024.

Zakonski osnov za ovo pronalazi u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, koji je jednoglasno donesen 29. jula na Vladi FBiH i u Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH te zaključku Vlade FBiH iz 6. marta.

Kako nam je objašnjeno iz FUP-a, "u martu je usvojen zaključak kojim se ovlašćuje federalni ministar unutrašnjih poslova da, između ostalog, rješava radno-pravni status osobe ovlaštene da rukovodi FUP-om". Odnosno, njime se proširuju ovlasti Rame Isaka s obzirom na to da do sada resorni ministar nije mogao praviti preraspodjele u FUP-u. Osim toga, kako nam kaže Isak, novim Pravilnikom, koji je donesen krajem jula, omogućava se načelniku sektora kriminalističke policije, što je sada Munjić, da vodi FUP u slučaju da su direktor i njegov zamjenik onemogućeni.

Iz FUP-a su nam precizirali da odredbe člana 45. stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH jasno propisuju da "ako je zamjenik direktora FUP-a spriječen obavljati dužnosti u stavu 2 ovog člana, direktora FUP-a zamjenjuje rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se obavljaju poslovi kriminalističke policije sve dok direktor ne bude u stanju preuzeti dužnost". Stoga je Pravilnik usklađen s tim propisom.

Tim izmjenama su Vlada FBiH i resorni ministar omogućili Vahidinu Munjiću da ostane na čelu FUP-a, u ulozi načelnika krim sektora, kojem su dali ovlasti direktora i zamjenika te institucije. Istovremeno su na ovaj način izbjegli kritike javnosti na kontinuirano i ponavljajuće produžavanje mandata Vahidinu Munjiću kao v.d. direktoru FUP-a.

Kritike zbog održavanja Munjića na čelu federalne policije, uz pomoć jednokratnih odluka Vlade FBiH, posebno su postale glasne nakon što je v.d. direktor FUP-a gospodin Munjić postao osumnjičeni u istrazi organizovanog kriminala u akciji "Black Tie 2", a zbog sumnje na zloupotrebu položaja. Stoga bi svako produžavanje njegovog mandata izazvalo iste kritike u javnosti koje svakako štete političkoj reputaciji Vlade FBiH.

Uprkos nezavisnim kritikama iz javnosti da neko ko je dio istrage Tužilaštva BiH te kritikama Američke ambasade i međunarodne zajednice zbog pozitivnog odnosa prema Munjiću i još trojici osumnjičenih, Vlada FBiH i resorni ministar su odlučili da Munjić i dalje treba ostati na čelu FUP-a.

Ministra Isaka smo pitali zbog čega je Munjić još jednom imenovan na čelo FUP-a, samo ovaj put na drugačiji način.

"Razlog je to što ispunjava uslove za tu poziciju, adekvatna je osoba, radio je na istim i sličnim poslovima, jedini možda ispunjava uslove u ovom momentu", poručio je Isak.

Objašnjava da je Pravilnik omogućio popunjavanje mjesta načelnika krim-policije i da samim tim više neće biti potrebe za direktorom.

"Prije Munjića niko nije bio načelnik tog sektora jer je tek ova nova sistematizacija omogućila rješavanje imenovanja toga, to jest omogućio je ovaj Pravilnik koji je donesen i koji je jednoglasno usvojen na Vladi FBiH. Ranije se jednostavno nije znalo i nije moglo definisati ko je ta osoba koja ispunjava uslove... Ne postoji više v. d. direktor, ovaj pravilnik je regulisao sve. Nećemo imati potrebe za direktorom. Pravilnik je definisao da ako nema direktora i zamjenika direktora, da njegov posao vrši načelnik kriminalističke policije", potvrdio je Isak naše pretpostavke.

Na konstataciju da prethodni ministar nikada nije raspoređivao radna mjesta u FUP-u, nego da je to radio direktor policije, Isak je kazao kako su njemu proširena ovlaštenja.

"Čampara nije imao potrebe da to radi jer nije imao ovlaštenja koja ovaj ministar ima", kazao je.

Isak navodi da novi Pravilnik nije samo omogućio Munjiću da vodi FUP iako nije više direktor, nego je omogućio preraspodjelu radnih mjesta za sve policijske službenike FUP-a. S druge strane, tvrdi da Pravilnik nisu donijeli zbog Munjićevog imenovanja jer je on "zakonski mogao ostati na funkciji v.d. direktora".

"I bez ovoga bi Munjić ostao na čelu FUP-a, sve do momenta dok se ne raspiše konkurs i ne imenuje novi. On nije ni bio v. d., nego osoba koja po ovlaštenju Vlade FBiH rukovodi FUP-om, sve do momenta izbora novog. Ima više mogućnosti, da se produži na tri mjeseca, ili 12 ili do imenovanja direktora.

On je također naveo još nekoliko razloga zbog čega je Pravilnik donesen.

"Nedostatak policijskih službenika, nedefinisana određena radna mjesta, pravilnik koji je bio na snazi je star otprilike 20 godina, morali smo uvesti nove predmete na Policijskoj akademiji, povećati broj predavača, uvesti nove odjele", poručio je Isak.