AVP Sava
53

Upozorenje nadležne agencije: Očekuje se porast vodostaja na srednjem dijelu toka rijeke Une

S. Š.
Izvor: Agencija za vodno područje rijeke Save
Izvor: Agencija za vodno područje rijeke Save
Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je jutros saopćenje o trenutnom stanju vodostaja na rijekama u FBiH, ističući kako se bilježi porast vodostaja na većini vodomjernih stanica na srednjem dijelu toka rijeke Une, dok su nivoi pojedinih rijeka u padu.

"Bilježi se porast vodostaja na većini vodomjernih stanica na srednjem dijelu toka rijeke Une, područje Grada Bihaća. U toku dana se očekuje prolazak vodnog vala duž cijele rijeke a nakon toga i postepeni pad vodostaja", saopćeno je iz Agencije.

Što se tiče vodostaja na rijeci Sani i Sanici, oni su u opadanju.

"Vanredno hidrološko stanje na vodotocima II kategorije koje registrovano na gornjem dijelu sliva rijeke Bosne, tokom prošle noći se stabilizovalo. Voda se povukla sa poplavnih područja, a vodostaji u rijekama su u opadanju", dodaje se u saopćenju.

Kako su dalje izvijestili iz Agencije, prognoziraju se nove padavine tokom vikenda, ali bez značajnijih količina koje mogu uzrokovati dodatni porast. Krajem vikenda se očekuje potpuno smirivanje situacije i normalno hidrološko stanje.

Nadalje upozoravaju da, prema rezultatima simulacija prognoznih modela, vodostaj na rijeci Savi će u narednim danima biti u porastu, ali neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna odbrana od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine.

Informacija o prognozi se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje.

U slučaju značajnije promjene vremenskih uslova na vodnom području rijeke Save, Agencija za vodno područje rijeke Sava će pravovremeno izdati obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja.