U toku ove sedmice
11

Uprava za indirektno oporezivanje oduzela robu u vrijednosti od 200.000 KM

A. Ku.
Foto: UIO BiH
Foto: UIO BiH
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) tokom ove sedmice izvršila je oduzimanje akcizne i tekstilne robe tržišne vrijednosti procijenjene oko 200.000 KM.

Na području općine Kakanj, Ilijaš i Novi Grad Sarajevo izvršili su provjeru tri poslovna subjekta gdje su u prodajnim i skladišnim prostorijama provjeravanih subjekata pronašli tekstilnu robu inostranog porijekla za koju vlasnici nisu posjedovali dokumentaciju o porijeklu.

Tržišna vrijednost oduzete robe iznosila je oko 80.000 KM. Roba je oduzeta, a protiv vlasnika će biti pokrenuti odgovarajući sudski postupci pred nadležnim sudom.

U drugoj akciji, vrijednost oduzete robe, odnosno duhana i cigareta procjenjuje se na iznos od oko 120.000 KM sa pripadajućim dažbinama.

Naime, ovlaštena službena lica UIO uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Zeničko Dobojskog kantona, PS Žepče, postupajući po naredbi Suda BiH , a u vezi nelegalnog skladištenja i prometovanja akciznih proizvoda od strane fizičkog lica izvršili su pretres vozila, porodičnih kuća i pratećih objekata na lokalitetu općine Žepče.

Tom prilikom u objektima i vozilu zatečena je određena količina sitno rezanog duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO kako je to propisano članom 25. Zakona o akcizama u BiH i bez vjerodostojne dokumentacije o porijeklu i nabavci.

Kako su u konkretnom slučaju ostvarena obilježja krivičnog djela iz člana 210a "Nedopušten promet akciznih proizvoda" i člana 210b "Nedopušteno skladištenje robe", ovlaštena službena lica UIO izvršila su oduzimanje navedene akcizne robe, a protiv osumnjičenog lica biće podnesen Izvještaj Tužilaštvu BiH o počinjenom krivičnom djelu.

Uprava za indirektno oporezivanje poziva sve građane da na otvorenu liniju UIO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, poreske ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.