Odgovor iz KUIP-a
2

Upućen urgentni zahtjev RS-u za inspekcijski nadzor zbog potencijalne opasnosti na Bistričkom potoku

I. Sa.
Foto: Općina Stari Grad Sarajevo
Foto: Općina Stari Grad Sarajevo
Potencijalna opasnost od klizišta na lokaciji Bistrički potok zbog gradilišta na Trebeviću je tema nadležnih u posljednjih mjesec dana nakon što su građani upozorili da bi se mogao desiti ovaj scenarij.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) KS, odnosno vodni, ekološki i urbanističko-građevinski inspektori su uradili nadzor u vezi sa zasipanjem korita Bistričkog potoka ispod gradilišta na Trebeviću.

Nadzor je urađen 7. oktobra od naselja Boguševac uzvodno kanjonom Bistričkog potoka sa teritorije Federacije do granice entiteta, na dužini od oko jedan kilometer, navodi se u odgovoru za Klix.ba.

Uočeno je značajno suženje i zatrpavanje korita kamenom masom i porušenim stablima koje se nalazi na veoma nepristupačnom i opasnom terenu.

"S obzirom da se deponija materijala iz građevinskih iskopa koja opasno ugrožava protok Bistričkog potoka, sa izvjesnim posljedicama za naselja nizvodno, nalazi na području drugog entiteta, kantonalni vodni inspektor je informaciju o utvrđenom stanju proslijedio federalnoj vodnoj inspekciji na dalje hitno postupanje. Dana 10.10.2024.godine ova uprava je od strane glavnog federalnog vodnog inspektora obaviještena da je prema Inspektoratu RS upućen urgentni zahtjev za inspekcijski nadzor. Nadalje, kantonalni inspektor zaštite okoliša je informaciju o utvrđenom činjeničnom stanju iz svoje nadležnosti proslijedio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Međuentitetskom tijelu za okoliš, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS-a", navodi se u saopćenju.

Resorni ministar Bojan Bošnjak je na ranije održanoj kpnferenciji za novinare rekao kako bi. zbog ovog problema, dva sarajevska naselja mogla biti u problemu zbog potencijalnog klizišta: Boguševac (Bistrički potok) i Bostarići (Curine njive) u mjesnoj zajednici Širokača.

Iz Općine Stari Grad su ranije rekli da problem predstavlja specifičnost lokaliteta na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks "Hills", Zlatište, koji se nalazi na području entiteta RS i graniči s iznimno naseljenim područjem Federacije Bosne i Hercegovine i općine Stari Grad Sarajevo.

Na tom području evidentirani su nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, koji usljed obilnih padavina mogu dovesti do izlivanja. Također, na lokalitetu u ulici Bostarići (tzv. Curine njive) u Mjesnoj zajednici Širokača, zabilježena je pojava pukotina koje se povećavaju u zemljištu.