Prvo ide u Jablanicu
55

Ursula von der Leyen došla u Bosnu i Hercegovinu, na aerodromu ju je dočekao Konaković

N. Ž.
Ursula von der Leyen stigla u BiH, dočekao je Elmedin Konaković (Foto: X)
Ursula von der Leyen stigla u BiH, dočekao je Elmedin Konaković (Foto: X)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je došla u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a po slijetanju u Sarajevo se odmah uputila u Jablanicu.

Kako je najavljeno iz Evropske komisije, Von der Leyen će prvi dan svoje posjete provesti u Jablanici, koja je najviše pogođena katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovaj dio BiH početkom oktobra.

Pored Von der Leyen, u Jablanici će danas boraviti i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša i šef baze međunarodnih operacija HNK Emil Balavac, kao i načelnici Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, te predstavnici spasilačkih timova.

Tokom drugog dana svoje posjete, Von der Leyen će održati sastanke s članovima Predsjedništva BiH, kao i s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH.

Poslije posjete BiH, Von der Leyen putuje još u Beograd, Prištinu i Podgoricu, gdje će se sastati s najvišim zvaničnicima Srbije, Kosova i Crne Gore.