U pratnji bh. zvaničnika
31

Ursula von der Leyen stigla u Jablanicu, obilazi poplavljena i uništena područja

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u posjeti je Bosni i Hercegovini, a s obzirom na razorne poplave koje su zahvatile dio naše države, ona se odmah uputila u Jablanicu, gdje je situacija bila najkritičnija.
U BiH će boraviti danas i sutra, u okviru svoje četvorodnevne posjete Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori.

Iz Delegacije EU je najavljeno da će ovo biti prilika da se razgovara o napretku partnera sa Zapadnog Balkana na putu ka EU, kao i o Planu rasta EU od šest milijardi eura. BiH inače nije poslala odgovaraju Reformsku agendu kako bi dobila novac, ali je preostalim zemljama Zapadnog Balkana agenda odobrena.

Na aerodromu je predsjednicu Evropske komisije dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Nakon toga se odmah uputila u Jablanicu, kako bi izrazila solidarnost sa zajednicama pogođenim nedavnim katastrofalnim poplavama i klizištima. Planirano je da obiđe kritične lokacije kao što je uništeni nadvožnjak i željeznička pruga, za koju će biti potrebni mjeseci i mnogo novca da bude popravljena.

Predsjednica EK prvo je u helikopteru nadletjela pogođeno područje, a zatim je stigla u naseljeno mjesto južno od Jablanice, koje je pretrpjelo najveći udar. Von der Leyen je ostala zaprepaštena onim što je vidjela te je izrazila spremnost da se sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije pomogne sanacije stradalih područja.

U Donjoj Jablanici, predsjednica Von der Leyen je bila u pratnji predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, premijerke Hercegovačko-neretvanskog kantona Marije Buhač, ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša i šefa baze međunarodnih operacija Hercegovačko-neretvanskog kantona Emila Balavca, načelnika Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, kao i predstavnika spasilačkih snaga.

U Jablanici je smrtno stradalo 19 osoba, 49 objekata je u potpunosti uništeno, 181 stambeni objekt je oštećen, 12 gospodarskih subjekata je prijavilo štete, a pričinjena je i znatna materijalna šteta na cestovnoj i vodovodnoj infrastrukturi.

Sutradan, u petak, 25. oktobra, predsjednica Von der Leyen sastat će se sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a nakon toga sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.