Napuštanje sjednica
111

Ustali su Srbi iz RS-a, ali znaju li kuda će? Državne institucije u novoj krizi zbog straha od rješavanja imovine

Piše: N. Vasić
Državnim institucijama se smiješi nova blokada rada nakon što su srpski zastupnici jučer napustili sjednicu Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine. Bojkot bi se lako mogao produžiti jer Republika Srpska ne pristaje da državna imovina bude državna.
Jučerašnju zajedničku reakciju zastupnika iz vlasti i opozicije u RS-u iznjedrila je isto zajednička izjava o državnoj imovini koju su potpisali Željko Komšić, Denis Bećirović, Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Ogrešević i Semir Efendić.

Ovi lideri bošnjačkih i probosanskih stranaka su prvi put u dugo vremena pokazali zajedništvo o nekom pitanju pa bi to mogla biti znakovita poruka međunarodnoj zajednici u kojem smjeru treba da rješavaju pitanje državne imovine.

Upućeniji u zakulisne političke prilike u državi bi rekli i da je međunarodna zajednica iznjedrila ovu zajedničku izjavu kako bi prostrla tepih za ono što dolazi, a što bi bilo - konačno donošenje zakona o državnoj imovini. Međutim, da bi "tepih" zaista bio prostrt potrebna im je i podrška HDZ-a.

SNSD-ova predsjedavajuća Kluba poslanika u Predstavničkom domu Sanja Vulić je za Klix.ba kazala da oni ne žele nazad u državne institucije, ali da će se ponašati onako kako odluče predsjednici parlamentarnih stranaka.

"Mi ćemo u narednim danima zauzeti stav. Što se tiče nas poslanika, mi smo čvrstog stava da se ne moramo vraćati u zajedničke institucije niti u Predstavnički dom dok se ove stvari ne riješe, a pod to mislim na poštovanje dejtonske BiH, odnosno Dejtonskog sporazuma koji je definisao da imovina pripada entitetima. To je naš uslov, ali svakako da ćemo poslušati stav lidera partija, kako iz vlasti tako iz opozicije iz RS-a i u narednim danima očekujemo dogovor srpskog korpusa kako ćemo djelovati u Sarajevu", rekla je ona.

Sanja Vulić podržava nastavak bojkota, ali će krajnju odluku donijeti lideri stranaka (Foto: I. L./Klix.ba)
Sanja Vulić podržava nastavak bojkota, ali će krajnju odluku donijeti lideri stranaka (Foto: I. L./Klix.ba)

Kako saznajemo, sutra u 14 sati bi trebao biti održan sastanak kod Milorada Dodika u Banjoj Luci na kojem bi prisustvovali predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS-a. Oni će dogovoriti zajednički odgovor na tu izjavu, kao i to da li će nastaviti bojkot rada u državnim institucijama.

Ujedinjenost srpskog korpusa na pitanju državne imovine

Ujedinjenost vlasti i opozicije po pitanju državne imovine je na prvi pogled iznenađujuća, no kada znamo da je riječ o temi koja se smatra "srpskim pitanjem, nije neobično da u ovakvoj situaciji razmirice ostave po strani.

"Ovdje u Banjoj Luci možemo biti najveći neprijatelji, vrijeđati se i svađati se na političkoj sceni, ali kada su u pitanju interesi Srba iz RS-a, u Sarajevu moramo biti jedinstveni. To smo jučer i dokazali", rekla je Vulić.

Predsjednik najveće opozicione stranke iz RS-a (SDS) Milan Miličević kazao je kako je stav ove partije o pitanju državne imovine odavno jasan i odnosi se na to da imovina pripada entitetima. Međutim, nastavak bojkota parlamentarnih klupa nije politika koju SDS planira voditi.

"Mi smo svojim gestom jučer iznijeli stav o pitanju državne imovine koji nije ništa promijenjen u odnosu na naša ranija razmišljanja. Što se tiče SDS-a i našeg kluba neće biti stalna praksa bojkotovanja bilo čega, osim ako se ne budu dešavale neke nove situacije. Ja mislim da oni trebaju učestvovati u radu, iznijeti svoje stavove jer je to dobra prilika da kažu svoje stavove i traže rješenja. Pritisaka po pitanju imovine s ciljem sprečavanja uzurpiranja imovine entiteta će biti, ali ti pritisci neće značiti opstruiranje rada", rekao je Miličević.

Kazao je kako je izlazak sa sjednice za njih bila samo poruka bošnjačkom korpusu zbog potpisivanja zajedničke izjave o državnoj imovini, što je istaknuo kao primjer da nova državna koalicija loše funkcioniše.

"Ovo je više slika kako funkcioniše koalicija i vlast koju je SNSD napravio sa svojim partnerima. Oni su podijelili pozicije i funkcije, a kada je to sve zagarantovano u naredne četiri godine, onda su krenuli u opstrukciju i skretanje teme sa osnovnih životnih problema", rekao je Miličević.

Sanja Vulić je u nekoj mjeri saglasna sa tim stavom da je koalicija iznevjerena.

"Naši partneri na nivou zajedničkih institucija nisu pokazali dosljednost u radu niti kredibilnost. Na početku naših pregovora su se gnušali od politika Bakira Izetbegovića, a danas su poslušnici istog tog Bakira, za kojeg mogu slobodno reći da ih je sve proizveo i još jednom pokazao da je politički feniks koji se digao iz pepela", rekla je ona.

Čini se kako se stavovi vlasti i opozicije iz RS-a razlikuju u tom dijelu da li je potrebno nastaviti sa blokadom institucija ili je jučerašnja poruka bila dovoljna. Dodiku bi vjerovatno pametniji izbor bio da posluša stav opozicije s obzirom na to da bi nova blokada samo izazvala novi val nezadovoljstva međunarodne zajednice i svih u BiH, a to mu ne može donijeti ništa dobro.

Ukoliko se odluče na blokadu to će značiti novi zastoj napretka države, ali i RS-a, što mu nikako ne odgovara. S druge strane, ukoliko se odluče nastaviti rad u institucijama, može se očekivati da će političari iz RS-a "zatezati" i opstruirati svaki put kada na dnevnom redu ne budu pitanja koja su bitna za entitet RS. U tom pogledu, može se očekivati zastoji u radu državnih institucija.