I imovina im oduzeta
13

Ustavni sud BiH odbio apelaciju Hasiba Bjelića, Emira Šarića i Ferida Hasića, osuđenih za organizirani kriminal

B. R.
Hotel Walter, bivši Emiran (Foto: Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom)
Hotel Walter, bivši Emiran (Foto: Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom)
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. septembra ove godine odbio apelaciju Hasiba Bjelića, Emira Šarića i Ferida Hasića protiv presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Riječ je o apelaciji protiv presude Vrhovnog suda iz 7. augusta 2020., a apelanti su tom presudom proglašeni krivima za organizirani kriminal u vezi krivičnog djela poreska utaja i pranje novca. Šarić i Bijelić su osuđeni na po 13 godina zatvora dok je Hasić osuđen na tri godine zatvora. Osim toga, oduzeta im je imovinska korist pribavljena krivičnom djelom.

Naime, riječ je o imovini, koja uključuje privredna društva Emiran d.o.o. Sarajevo - hotel, Emiran Studentski dom - Univerzitetski hotel d.o.o. Sarajevo, Umax Group d.o.o. Sarajevo - benzinska pumpa, nekretnine, pokretnine, investicioni fond, motorna vozila i novac ukupne vrijednosti 11,3 miliona KM, za koju je Vrhovni sud odredio da postaje vlasništvo entiteta i naložio nadležnim javnim organima da poduzmu radnje kojima će se, na osnovu presude, upisati prijenos prava vlasništva sa apelanata na FBiH.

Ovom imovinom od januara 2017. godine upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom. Agencija je u prethodnom periodu, kako su saopćili, poduzela sve korake kako bi uspješno odgovorila najvećim izazovima kao što je upravljanje privrednim društvima.

"Uspostavljanje efektivnog i učinkovitog sistema utvrđivanja, osiguranja i oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom od ključnog je značaja i za upravljanje istom. Agencija će nastaviti aktivnosti unapređenje kapaciteta u borbi protiv nelegalno stečene imovine, koja mora biti intenzivnija i učinkovitija kako bi se smanjila atraktivnost krivičnih djela i oduzelo počiniocima krivičnih djela sredstvo za uživanje u njihovom nezakonitom bogatstvu", istakao je direktor Agencije Emir Bašić.

Podsjećamo, Hotel Emiran je sredinom jula 2019. preimenovan u Walter, a svojevremeno su entitetske vlasti planirale da u njemu bude smješten tzv. Federalni USKOK, tj. Federalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Ovoj ideji se suprotstavio načelnik sarajevskog Novog Grada Semir Efendić (SBiH), smatrajući neprihvatljivim da se na području njegove općine zatvori hotel koji pozitivno posluje.