Plenarna sjednica
20

Ustavni sud BiH razmatra zaključke o prenosu nadležnosti Narodne skupštine RS-a

S. Š. U.
Ustavni sud BiH će na plenarnoj sjednici razmatrati zahtjeve članova Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između države Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska u vezi akata koje je donijela Narodna skupština RS-a, a koji se tiču prenosa nadležnosti.

Skupština bh. entiteta Republika Srpska izglasala je na sjednici održanoj 10. decembra 2021. godine set Zaključaka o prenosu nadležnosti kojima je planirana uspostava vojske RS-a nakon što bi se iz Oružanih snaga BiH povukle jedinice koje u njihovom sastavu djeluju od 2005. godine. Njima bi također entitet RS osnovao vlastito Visoko sudsko i tužilačko vijeće te bi individualno djelovao u oblasti indirektnih poreza.

Na plenarnoj sjednici koja će se održati danas i sutra, Ustavni sud BiH razmatrat će 5 tačaka, od kojih se treća tiče zahtjeva članova Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između države i entiteta, a u vezi prenosa nadležnosti.

Najviši državni sud čije su odluke konačne i obavezujuće, razmatrat će sporove o zaključcima Narodne skupštine iz decembra prošle godine o prenosu nadležnosti koje je usvojio SNSD sa manjim koalicionim partnerima, dok su predstavnici opozicije stranaka SDS i PDP tada prilikom glasanja napustili skupštinsko zasjedanje.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik opravdao je usvajanje zaključaka interpretacijom da se radi o "vraćanju nadležnosti koje pripadaju RS-u prema Dejtonskom sporazumu".

Visoki predstavnik Christian Schmidt osudio je takve postupke ističući da oni ozbiljno podrivaju stabilnost u BiH kao i da pokušavaju poništiti sve što je proteklih godina postignuto.