Odluka po apelaciji
85

Ustavni sud BiH: Sanjinu Sefiću nije prekršeno pravo na pravično suđenje

B. R.
Sanjin Sefić (Foto: H. M./Klix.ba)
Sanjin Sefić (Foto: H. M./Klix.ba)
Iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine danas su saopćili da su zaključili da presudom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine nije prekršeno pravo na pravično suđenje Sanjinu Sefiću, koji je u oktobru 2016. godine u Sarajevu automobilom usmrtio dvije studentice.

Osim toga, Sud je konstatirao da nije prekršeno Sefićevo pravo na djelotvoran pravni lijek i pravo na žalbu.

"Apelant (Sefić) je u postupku uživao sve garancije prava na pravično suđenje i da su redovni sudovi o svojim zaključcima dali relevantna i dovoljna obrazloženja kojima se ne dovodi u pitanje pravičnost postupka", zaključili su.

Nadalje, kako su obrazložili, sagledavajući krivični postupak u cijelosti, zaključili su da medijska pažnja, koja je bila posvećena ovom slučaju, nije imala bilo kakav utjecaj na konačnu odluku sudova u pogledu Sefićeve krivice.

Podsjećamo, Sefić je upravljajući automobilom brzinom 105 kilometara na sat na raskrsnici kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu udario studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Selmu Agić (21) iz Bugojna i Editu Malkoč (20) iz Bosanske Krupe. Agić i Malkoč su prelazile preko pješačkog prijelaza u trenutku kada ih je Sefić udario vozilom.

Sefić je u decembru 2020. osuđen na 17 i po godina zatvora.