Velika promjena
1

Ustavni sud BiH: Sudija kojem zbog penzije istekne mandat ostat će na funkciji sve do imenovanja novog

S. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je jučer godine održao 144. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao i odlučivao o veoma značajnim pitanjima u vezi s daljnjim funkcioniranjem Ustavnog suda, kao i o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama.

Kako bi omogućio daljnje nesmetano funkcioniranje Ustavnog suda, Ustavni sud je usvojio Odluku o dopuni Pravila Ustavnog suda BiH.

Novom odlukom definisano je da ukoliko nadležni organi, entitetske skupštine, ne izaberu sudiju do dana prestanka mandata sudije zbog starosne dobi, taj sudija će vršiti sudijsku dužnost sve dok nadležno organ ne izabere novog sudiju i dok novoizabrani sudija ne preuzme dužnost.

Sudija kojem je mandat produžen ima sva prava i obaveze u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i ovim pravilima.

Navedenu odluku Ustavni sud je donio imajući u vidu mišljenje Venecijanske komisije od 18. marta 2024. godine, koja je u svom mišljenju, između ostalog, navela: „Venecijanska komisija, s obzirom na fundamentalni ustavni princip funkcionalnog Ustavnog suda, zaključuje da dozvoljavanje postojećim sudijama da služe i nakon navršenih 70 godina života, sve do imenovanja novih sudija, ne bi bilo suprotno članu VI/1.c) Ustava Bosne i Hercegovine, te da bi, u slučaju da mandat postojećim sudijama bude produžen, rad Ustavnog suda bio u skladu s Ustavom i shodno tome legitiman. Uzevši u obzir status Pravila Ustavnog suda u hijerarhiji normi, takva mogućnost bi mogla i morala biti predviđena u Pravilima“.