Prihvaćena apelacija
181

Ustavni sud: RS nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj državnoj imovini, već samo država

S. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ustavni sud BiH danas je odnio odluku da entitet Republika Srpska nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj državnoj imovini, kao što su uradili usvajanjem entitetskog zakona.

U svojoj odluci Ustavni sdu BiH podvlači da samo država ima nadležnost da donosi odluke o tome. S tim u vezi je utvrđeno da entitet RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja se odnosi na nepokretnu državnu imovinu.

Ovo je Ustavni sud odlučio po apelaciji koju su podnijeli članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, zatim 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te pet delegata Doma naroda istog parlamenta.

Podsjetimo, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su u 28. decembra 2022. godine usvojili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS. Zakon s istim nazivom je NSRS usvojila i ranije, ali je taj zakon poništio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala RS, "po sili zakona" kako se navodi u tekstu, pripada njima.

No, prema odlukama Ustavnog suda BiH vlasti u RS-u ne mogu odlučivati o ovom pitanju.

Treba istaći da je NSRS usvojila zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH te da odbija imenovati dvoje sudija u ustavni sud države, što je jedan od velikih političkih problema.