Dom naroda BiH
17

Usvojen Budžet BiH za 2024. godinu u iznosu od 1,35 milijarde KM

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj 5. hitnoj sjednici Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH za 2024. godinu.

Predlagač Prijedloga zakona o Budžetu je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Od prisutnih 14 delegata, za predloženi budžet je glasalo osam delegata, a šest ih je bilo protiv. Iz Federacije BiH je pet delegata glasalo za, a pet delegata je bilo protiv. Iz Republike Srpske tri delegata su bila za, a jedna protiv.

Prethodno je nacrt budžeta usvojen u Vijeću ministara BiH, a iznosi 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 miliona KM. Prije dva dana je usvojen i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Uprkos povećanju generalnog budžeta, smanjen je budžet za Ministarstvo odbrane BiH.

Također je budžet smanjen Ministarstvu komunikacija i prometa, Ministarstvu pravde i Ministarstvu finansija. Istovremeno, povećan je Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, OSA-i, Predsjedništvu BiH, CIK-u, IDDEEA-i i Službi za poslove sa strancima.

Delegat SDA u Domu naroda Šefik Džaferović je kazao da su glasali protiv iz svih onih razloga koji su se čuli u javnoj diskusiji, navodeći poput onih kojih se tiču kapitalnih ulaganja kao i da se govori o planu rasta bez pojašnejnja.

Naglasio je i drugo pitanje koje se tiče sredstava odobrenih članovima predsjedništva koji su povećani s 120 hiljada KM, na 360 hiljada KM, te da je u novi budžet uvedeno da i predsjedavajući Vijeća ministara, kao i njegovi zamjenici također ima pravo na isti iznos.

Delegat HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je prije usvajanja kazao da će podržati budžet uprkos "mnogim manjkavostima" a kao jedan od razloga za podržavanje je naveo mogućnost da BiH dobije novac iz EU u sklopu plana rasta za zapadni Balkan.

Zlatko Miletić (ZNG) je uputio niz kritka za prijedlog budžeta i kazao kako je sramotno da u njemu nisu izdvojena veća sredstva za sportske saveze koji "uglavnom grcaju u dugovima", kao i za nauku i obrazovanje te je dodao je kako i nisu predviđena sredstva za zbrinjavanje žena žrtva nasilja. Na kraju kazao da neće glasati za budžet.

Delegat Džemal Smajić (SBiH) je također kazao prije glasanja da neće podržati budžet i kao glavnu zamjerku istakao da nisu predviđena povećanja plate za uposlenike institucija BiH, vojnike kao i pripadnike granične policije BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine Kemal Ademović je kazao da će podržat budžet uprkos manjkavostima a kao najveću zamjerku je naveo smanjenje budžeta Ministarstvu odbrane.

"Protiv sam smanjenja budžeta za Ministarstvo odbrane u vrijeme kada sve zemlje oko nas i sve NATO zemlje jačaju svoje kapacitete, nekima izgleda odgovara onaj stari prijedlog da se BiH demilitarizuje", kazao je Ademović dodajući kako je ipak bolje "imati nego nemati budžet".