Vlada KS
7

Usvojena Uredba o realizaciji dnevne/radno-okupacione radionice u Zavodu "Mjedenica"

A. L.
Vlada KS usvojila je danas Uredbu o realizaciji dnevne/radno-okupacione radionice i pružanja podrške osobama sa invaliditetom.
Ovom uredbom uređuje se postupak i način pružanja podrške za 28 odraslih osoba s invaliditetom, koji su u periodu od septembra 2023. godine do avgusta 2024. godine, koristili stručne tretmane dnevne/radno-okupacione radionice za specijalno obrazovanje u Javnoj ustanovi Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”.

U cilju realizacije pružanja podrške za rad dnevne /radne – okupacione radionice, ovom uredbom se dozvoljava da Zavod za 28 odraslih osoba sa invaliditetom nastavi pružati usluge dnevne/radno-okupacione radionice od narednog dana od dana objavljivanja ove Uredbe u ,,Službenim novinama Kantona Sarajevo” do 31.12.2025. godine.

Sredstva za rad dnevne/radno-okupacione radionice osiguravaju se iz budžeta Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

U cilju osiguranja pristupa osobama sa invaliditetom svim društvenim sadržajima, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo koordinirat će aktivnosti na izmjeni zakonskih i podzakonskih propisa koji će osigurati adekvatnu uključenost u društvu osoba sa invaliditetom i donijeti podzakonske akte koji uređuju radno-okupacione terapije odraslih osoba sa invaliditetom.

Također, propisima će se ukazati i na važnost pristupa fizičkom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom okruženju, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, informacijama i komunikacijama i uspostaviti sistem socijalne zaštite i uključenosti kako bi se potpuno omogućilo da uživaju u ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Ovom uredbom Vlada Kantona Sarajevo je kao što je i obećala u prethodnom periodu, pronašla rješenje za 28 odraslih osoba s invaliditetom i nastojati će s drugim nivoima poboljšati socijalne usluge za osobe s invaliditetom, uključujući i radno okupacione terapije.