Puževim koracima
19

Uvođenje jedinstvenog broja 112 opet će pričekati: Šta je potrebno izmjeniti i ko se kome protivi

D. Be.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako se činilo da je sve usaglašeno za uspostavljanje evropskog broja za hitne slučajeve "112" u Bosni i Hercegovini i da će broj uskoro biti u funkciji, kako saznaje Klix.ba, ponovo će doći do zastoja.
Priča o uvođenju jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 datira još od 2017. godine, a ponovo je stavlja u fokus nakon što Bosna i Hercegovina korača za članstvu u Evropskoj uniji.

Godinama se čekalo zeleno svjetlo iz bh. entiteta RS, a početkom ovog mjeseca Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske dalo je pozitivno mišljenje za uspostavljanje evropskog broja za hitne slučajeve "112" u BiH.

Nacrt zakona bio na usaglašavanju duži vremenski period, a Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je uvažilo primjedbe koje su ranije dostavljene kao usaglašene na nivou bh. entiteta RS.

No, sada opet se naišlo na problem. Kako Klix.ba saznaje, Ministarstvo sigurnosti BiH na čijem čelu je Nenad Nešić insistira da bude "ubačeno" u izmjene Zakona o komunikacijama, dok se resorno ministarstvo u RS-u se protivi tome jer to vidi kao prenos nadležnosti.

Ministarstvo sigurnosti BiH na neki način vrši pritisak da bude dio procesa jer su i uslovljeni finansijskom podrškom Evropske unije.

Dakle, da bi se proces nastavio potrebno je da se izvrše izmjene i dopune Zakona o komunikacijama BiH kako bi se broj 112 prepoznao u zakonu, a zatim je potrebno napraviti softver koji će prepoznavati odakle je poziv upućen i kojem će telekom operateru biti proslijeđen - zavisno da li je sa područje entiteta FBiH, RS ili Brčko distrikta.

Telekom operateri trenutno ne poznaju broj 112 i izmjenama zakona je potrebno odrediti da je taj broj besplatan za sve i da je pozivanje moguće i putem interneta.

Kako saznajemo, Ministarstvo sigurnosti BiH želi ostati dio ovog projekta i učestvovati u implementaciji broja 112 pa je pitanje kako će "ispeglati" ovu situaciju sa kolegama iz resornog ministarstva u RS-u.

Podsjetimo, kada govorimo o "112" riječ je o broju koji se uvodi kao jedinstveni evropski broj za hitne pozive, a koristi se u svim članicama Evropske unije, kao i gotovo svim državama kandidatima za članstvo u EU.

Uvođenjem jedinstvenog broja za hitne situacije 112 u BiH bi značilo da ljudi koji borave u posjeti BiH bilo poslom ili turistički odmah znaju koji broj da kontaktiraju u slučaju nužde.

Za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, koja privlači sve veći broj posjetilaca, korištenje broja 112 bi predstavljalo prednost. Također, korištenjem broja 112 bi se objedinili svi postojeći brojeve za hitne slučajeve, čime se olakšava i ubrzava prijenos informacija, hitnim službama omogućuje brže i efikasnije reagovanje te istovremeno omogućuje bolja koordinacija hitnih službi i veća transparentnost njihovog djelovanja.

Inače ovo pitanje se dugo politizira, a najviše zbog protivljenja vlasti iz RS-a, koji ovo pitanje posmatraju kao prenos nadležnosti.