Izbori za gradonačelnika
0

Užarena kampanja u Tuzli: SDA opravdava stavove kandidata, SDP-u poručili da ne zastrašuje građane

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Posljednje izjave kandidata za gradonačelnika Tuzle u ime SDA, DF-a i Nezavisne liste Sloboda Zorana Blagojevića naišle su na reakcije lokalnih političara i stranaka. Nakon SDP-a i Naše stranke sada se oglasila i Blagojevićeva matična SDA.
Kao što je poznato, Blagojević je u svom posljednjem razgovoru za Klix.ba, između ostalog kazao da je Tuzla izgubila multietničnost, a također je predstavio i model moguće privatizacije javnih preduzeća kroz formiranje gradskog holdinga.

Na to su primarno reagovali iz SDP-a, a nakon toga i Naše stranke, negirajući gubitak multietničkog duha Tuzle. Na cijelu priču sada se nadovezala i SDA, direktno odgovarajući na stavove SDP-a.

"SDP i aktuelni gradonačelnik Tuzle svoju predizbornu kampanju temelje na zastrašivanju građana Tuzle izmišljenim neprijateljima ovoga grada, smatrajući da će na taj način dobiti njihove glasove. Očigledno je da se potpisnici redova saopćenja SDP-a od 2016. godine nisu promijenili, jer su i tada građanima Tuzle plasirali notorne neistine o dolasku 'onih koji žele zatrpati panonska jezera', i 'onih koji žele uništiti tuzlansku multikulturu'", kazali su iz SDA.

Kako su kazali, "pokušaj spinovanja riječi kandidata SDA za gradonačelnika Tuzle, nosioca najvišeg ratnog vojnog priznanja Zlatni ljiljan Zorana Blagojevića sada o privatizaciji Javnog preduzeća Pannonica djelo je lošeg učenika".

"Istina je da je Blagojević rekao da bi kompleks panonskih jezera kao takav ostao u vlasništvu grada, dok bi ugostiteljski objekti koji djeluju u okviru kompleksa bili privatni, a sve u cilju bolje i kvalitetnije usluge. Zašto je to loše? Da se možda ne skrivaju finansijske knjige, jer smo svjedoci svih 'historijskih rekorda' Panonike, da bismo na kraju finansijske godine imali pozitivnu nulu u poslovanju", naveli su iz SDA.

Potvrdili su da je istina da je Blagojević izjavio i da su javna preduzeća koja trenutno postoje u Tuzli potpuno otuđena od grada, jer ljudi koji ih vode se ponašaju kao da su to društva jednog lica. Svako od tih preduzeća ima svoje upravne odbore, što je preglomazan trošak.

"Način na koji bismo se riješili troška je ukidanje svih tih upravnih i nadzornih odbora, te kreiranjem holdinga u kojem bismo imali jedan menadžment i upravni odbor. Također, ne bismo imali javna preduzeća kao plijen koji pripada ovoj ili onoj stranci. Holding bi bio zasnovan na biznisu, a ne političkim kategorijama", dodali su iz SDA.