Četvrti dan
108

Vatrena stihija u Mostaru ne jenjava, ugrožene kuće u naselju Kuti

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Iako je helikopter Oružanih snaga danas u Mostaru gasio požar i olakšao posao vatrogascima koji se s plamenom bore već četiri dana, vatrena stihija ne jenjava.

Borbu s požarom u naselju Kuti gdje su ugrožene porodične kuće, vode vatrogasci a pomažu im i mještani, potvrdio nam je zamjenik komandira Vatrogasne brigade Mostar Dragan Velagić.

‘’Još smo na terenu gasimo dio požara u Kutima. Imamo jedan broj ljudi koji su nam izašli u susret i pomažu, a noć nam omogućava da malo bolje vidimo gdje gori i šta gori’’, kaže Velagić za Klix.ba.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Naglašava kako im je helikopter Oružanih snaga, koji je danas od 15 do 17 sati gasio požar na nepristupačnom terenu koji je miniran, omogućio da priđu vatri i jedan značajan dio požara ugasio.

''Požar je ušao u ovaj dio koji nije miniran i pokušavamo taj dio sanirati koliko možemo, a ujutro će helikopter nastaviti s gašenjem'', pojasnio je Velagić.

Vatra koja se zbog snažnog vjetra neprestano rasplamsavala na brdu između Zijemalja i Rujišta se proširila prema Pločnom i nekoliko krakova se spustilo prema naseljenom području Kuti i Livač. Iako su vatrogasci nastojali plamen držati pod kontrolom kako ne bi ugrozio naseljena područja, sinoć je sve izmaklo kontroli, zbog čega je helikopter Oružanih snaga BiH bio neophodan u ovoj misiji.