Burno u Gradskom vijeću
6

Većina iz Tuzle: Opoziciji je važnija lična promocija od odluka bitnih za građane

A. K.
Aktuelni saziv Gradskog vijeća Tuzle (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aktuelni saziv Gradskog vijeća Tuzle (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Gradskog vijeća Tuzle zakazana je za 23. novembar u online formatu, čemu se opozicija usprotivila, pozvavši međunarodne institucije na reakciju. Oglasili su se i iz aktuelne većine, negirajući navode deset vijećnika na suprotnoj strani.
Navodeći da je u Tuzlanskom kantonu broj pozitivnih na koronavirus najveći u Federaciji BiH, a u okviru kantona najviše zaraženih ima Tuzla, iz aktuelne većine su obrazložili da je upravo zbog toga, Kolegij Gradskog vijeća Tuzle na svojoj online sjednici, održanoj 15. novembra 2021. godine, na kojoj su bili prisutni i predstavnici opozicije, u skladu sa poslovnikom, donio zaključak da se naredna sjednica vijeća zakaže i održi u online formatu.

"Broj osoba, koje prisustvuju sjednicama Gradskog vijeća (nekada i do 70 osoba i to 31 vijećnik, sekretar i Stručna služba vijeća, tehničko osoblje, predstavnici službi, tj. obrađivača materijala, novinari i kamermani i drugi gosti iz vladinog i nevladinog sektora, obezbjeđenje itd.) je prekomjeran za višesatni boravak u zatvorenom prostoru tj. sali Gradskog vijeća", kažu iz većine.

Dodaju da su tvrdnje 10 vijećnika opozicije suprotne mišljenju 21 vijećnika u Gradskom vijeću, koji nisu potpisali njihovo saopćenje.

"Dvije trećine vijećnika smatra da lokalna vlast svojim primjerom treba da utiče ne povećanje ozbiljnosti građana u vremenu opasne pandemije, da živimo u doba digitalizacije, da su online sjednice u svijetu i Evropi, uobičajena praksa, te da na vrhuncu pandemije, sjednicu Gradskog vijeća treba odžati putem ZOOM aplikacije. Na online sjednici se nikome ne uskraćuje sloboda govora i svi vijećnici imaju na raspolaganju identično vrijeme za diskusiju. Sve odluke koje je razmatralo i donijelo Gradsko vijeće, objavljuju se na web stranici Grada Tuzle i u sredstvima javnog informisanja", ističe se.

Iz Klubova vijećnika parlamentarne većine u Gradskom vijeću Tuzle su zaključili da su online sjednice izuzetak vezan za vrhunac talasa pandemije, a ne pravilo.

"Od početka mandata Gradskog vijeća Tuzle, održano je devet redovnih sjednica i tri online sjednice, što govori u prilog tome da je pojedincima u opoziciji na čelu sa SDA, HDZ, SD, itd. mnogo bitnija lična promocija, od donošenja važnih odluka od značaja za građane", zaključili su u svojoj reakciji.