Na mezarju Kovači
49

Veliki broj građana polaganjem cvijeća odao počast Aliji Izetbegoviću

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom 21. godišnjice od smrti Alije Izetbegovića, brojne delegacije su na šehidskom mezarju Kovači su položile cvijeće i odale počast prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, članovi porodice Izetbegović, delegacije različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici diplomatskog kora, članovi SDA i brojni građani.

Alija Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Kasnije se preselio s porodicom u Sarajevo gdje je završio Prvu mušku gimnaziju. Tokom Drugog svjetskog rata izbjegavao je prisilnu regrutaciju u vojne jedinice NDH, što je oblikovalo njegov politički put. Poslijeratne godine donijele su nove izazove – kao član pokreta "Mladi muslimani," koji je zagovarao islamske vrijednosti i političku slobodu, bio je osuđen na tri godine zatvora.

Nakon zatvora, povukao se iz javnog života i radio kao pravnik, no politika ga nije prestajala zanimati. Tokom montiranog "Sarajevskog procesa" 1983. osuđen je na 14 godina zatvora zbog "rušenja državnog poretka," ali je oslobođen 1988. godine. Osnovao je Stranku demokratske akcije (SDA) 1990., koja je na prvim demokratskim izborima ostvarila veliku pobjedu, a Izetbegović je postao simbol političkih promjena.

Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH vodio je zemlju kroz rat te je bio ključni pregovarač u mirovnim naporima, potpisujući Dejtonski sporazum koji je zaustavio rat, uprkos njegovim nedostacima. Nakon rata, fokusirao se na izgradnju Bosne kao zemlje tri naroda i povratak izbjeglica, suprotstavljajući se radikalizaciji. Povukao se iz politike 2000. godine zbog zdravlja.

Alija Izetbegović preminuo je 19. oktobra 2003. godine u dobi od 78 godina. Na njegovoj dženazi prisustvovalo je preko 100.000 ljudi.