Alarmantno stanje
56

Veliki problemi u vodosnabdijevanju Tuzle: Prigušenja zbog kvarova na sistemu i suše

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Zbog kontinuirane suše kapaciteti izvorišta sa kojih se vrši vodosnabdijevanje Tuzle su smanjeni te se trenutno može zadovoljiti svega 60 posto potreba stanovništva. Dodatni problem je napravio i kvar u fabrici vode, a stručnjaci iz Hrvatske i Srbije trenutno vrše sanaciju.

Dugotrajni sušni period uzrokovao je probleme u vodosnabdijevanju građana Tuzle kroz javnu vodovodnu mrežu, a unazad nekoliko dana stanje je postalo alarmantno. Ranija prigušenja vodosnabdijevanja dovela su do kvarova na mreži, a situacija se dodatno usložnila proteklog vikenda, kada je nastao kvar u fabrici vode Cerik.

Nadležni navode da poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi se trenutna situacija prevazišla, zbog čega su donijeli i nekoliko mjera. Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić kaže da je u periodu normalnog vodosnabidjevanja kapacitet iznosio 535 litara vode po sekundi iz tri izvorišta i to Stupari, Toplica te Sprečko polje.

"Danas, odnosno jutros je bio plan 370 litara po sekundi, ali smo mi imali svega 310 litara. To nam govori da trenutno sa naših izvorišta imamo samo 60 posto potrebne vode za građane te nam 40 posto nedostaje jer nemamo dovljno kapaciteta u izvorištima i podzemnim depoima", kazao je Lugavić.

Vremenska prognoza ne ide na ruku ni u narednom periodu, s obzirom na to da se najavljuje sušni period do kraja septembra. Zbog toga je količine dostupne vode potrebno koristiti samo za pripremu hrane, piće, sanitarne potrebe i druge aktovnosti u okviru održavanja normalnog standarda života.

"Vodu ne trebamo koristiti za pranje tepiha, automobila, zalijevanje trave i neke druge potrebe koje nam nisu neophodne za naš život. Na takav način ćemo moći sačuvati količine vode koje imamo u depoima", apelovao je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

S druge strane, ranija takozvana prigušenja vodosnabdijevanja u pojedinim naseljima, stvorila su probleme na mreži. Zbog toga, kako su kazali nadležni, dnevno se dešava 100 kvarova.

"Kada se nakon prigušivanja ponovo voda pusti u sistem, zbog velikog pritiska nastaje pucanje cijevi i ventila. Prema informacijama iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, dnevno se može popraviti maksimalno između 15 i 20 kvarova, a mi ih imamo po 100", dodao je Lugavić.

Dodatnih 200 litara vode po sekundi bi bilo moguće nadomjestiti iz fabrike vode, ali ona trenutno nije funkcionalna zbog kvara koji je nastao. Kako je kazao tehnički direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzla Vekaz Karić, sanacija je trenutno u toku.

On je pojasnio da je na snazi novi raspored distribucije vode u uslovima otežanog vodosnabdijevanja. Shodno tome, u centru grada (od Male Pijace do Doma zdravlja, zatim Sjenjak i dio Slavinovića, Ušće i bolnice: Klinika za plućne bolesti i MIB Tuzla te naselja Slatina, Mandići, Dragodol, Batva, Solana te ulica Rudarska, Krečanska, Paša bunar i 18. Hrvatske brigade) otežano je vodosnabdijevanje u periodu od 21 sat do pet sati ujutro.

Zapadni dio grada (naselja Ljubače, Mramor, Miladije, Lipnica i Bukinje) otežano vodosnabdijevanje u periodu od 10 sati do 15:30 sati i od 22 sata do pet sati ujutro.

Istočni dio grada (naselja Solina, Brčanska Malta – Šabana Zahirovića, Zlokovac, Ši Selo, Slavinovići, Sepetari, Križani, Simin Han, Gornja Tuzla, Požarnica, Čaklovići, Vasići) otežano vodosnabdijevanje u periodu od 10 sati do 15:30 sati i od 22 sata do pet sato ujutro.

Nadležni su građane pozvali na savjestan, odgovoran i racionalan pristup prema korištenju vode iz javnog vodovoda. Također, sutra će biti održana i sjednica Kolegija gradinačelnika Tuzle koji će prema Gradskom vijeću uputiti odluku, na osnovu koje će nadležni inspektor biti ovlašten za sankcionisanje onih koji nesavjesno budu trošili vodu u narednom periodu.