Ispraćen konvoj
68

Veliko srce tuzlanskih školaraca: Vršnjacima iz Turske i Sirije poslali 33 hiljade paketića

A. K.
(Foto: Vlada TK )
(Foto: Vlada TK )
Učenici osnovnih i srednjih škola te vrtića koji se nalaze u Tuzlanskom kantonu proteklih danas su se našli u humanoj misiji prikupljanja i pakovanja paketića za svoje vršnjake u Turskoj i Siriji. Svi oni su danas upućen u humanitarnom konvoju.

Iz Doboj Istoka danas je ispraćen konvoj humanitarne pomoći za stanovništvo Turske i Sirije, pogođene nedavnim razornim zemljotresima.

(Foto: Vlada TK )
(Foto: Vlada TK )

Radi se o ukupno osam kamiona u kojima je, između ostalog, odvezeno i 33.500 paketića, koje su za svoje vršnjake, u okviru akcije "Djeca djeci" prikupili učenici iz osnovnih, srednjih škola i vrtića u Tuzlanskom kantonu.

"Bilo nam je zadovoljstvo pomoći realizaciju ovako humane aktivnosti. Organizirali smo prijevoz paketića sa punktova koje su odredile škole do centralnog magacina gdje smo ih paletirali i utovarili na kamione. Ovo će biti jedan od najljepših konvoja koji će obradovati srca mališana pogođenih zemljotresom. Hvala vam djeco", poručili su danas iz Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, u čijoj organizaciji će se ova humanitarna pomoć transportovati.

(Foto: Vlada TK )
(Foto: Vlada TK )

Osim dječijih paketića konvoj je odvezao i okvirno 28 tona druge robe. Simbolično, učenici Osnovne škole Brijesnica Velika uručili su vozačima autobusa paketiće za svoje vršnjake u Turskoj.

"Ovo je jedna akcija koja pokazuje veličinu našeg srca, ali i toga koliko smo na naše najmlađe prenijeli potrebu da pokažu svoje suosjećanje sa njihovim vršnjacima u Turskoj i Siriji. Ovo su spremala djeca, potomci jedne generacije koja je također, kada je nama bilo teško, primala i radovala se ovakvim paketićima. Stoga je lijepo da smo u prilici da naša djeca pomažu nekoj drugoj djeci u unesrećenim područjima", kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

(Foto: Vlada TK )
(Foto: Vlada TK )

Dodajući da su u nedostatku adekvatnog odgovora državnog nivoa vlasti, drugi, niži nivoi na sebe preuzeli obavezu i odgovornost da pomognu narodu Turske i Sirije, Halilagić je kazao da je prije nekoliko dana potpisao odluku kojom je Tuzlanski kanton izdvojio 400 hiljada KM.

(Foto: Vlada TK )
(Foto: Vlada TK )

Tokom ispraćaja konvoja riječi zahvale su upućene i vlasnicima autoprijevozničkih kompanija na ustupanju vozila i osoblja koje će kamione voziti u Tursku i Siriju.