Prijedlog Sabine Ćudić
95

Vijeće Evrope sutra razmatra rezoluciju o BiH uz amandman o zabrani veličanja ratnih zločinaca u školama

N. Ž.
Vijeće Evrope (Foto: EPA-EFE)
Vijeće Evrope (Foto: EPA-EFE)
Vijeće Evrope bi na sutrašnjoj sjednici trebalo razmatrati rezoluciju o stanju u Bosni i Hercegovini, odnosno o napretku naše zemlje u brojnim segmentima.

Prema ovoj rezoluciju, u koju je imao uvid portal Klix.ba, BiH bi se trebala pohvaliti zbog napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te bi se trebale pohvaliti i promjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje se odnose na izborni integritet.

Pored toga, u tekstu rezolucije se kritikuju vlasti u entitetu Republika Srpska zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH, ali i svi nivoi vlasti u našoj zemlji zbog toga što nisu provedene odluke Evropskog suda za ljudska prava, a koji se referiraju na diskriminaciju unutar Ustava BiH.

Rezolucija spominje i Rezoluciju o uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje je još jednom istaknuto da je genocid utvrđen pred međunarodnim sudovima, ali i da je krivica isključivo individualna i ne može se pripisati niti jednoj etničkoj grupi.

Dalje se u tekstu vlasti u BiH, između ostalog, pozivaju na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, popunjavanje Ustavnog suda BiH, donošenja novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te na usvajanje "zajedničkog programa učenja historije" u cijeloj državi.

Upravo na ovoj tački je usvojen amandman Sabine Ćudić, uz podršku predstavnika 22 zemlje u Vijeću Evrope, kojim se vlasti u našoj zemlji pozivaju na zabranu veličanja osuđenih ratnih zločinaca u bh. školama.

Zanimljivo je i da druge članice Vijeća Evrope, primarno Srbija i Mađarska, nisu poslali svoje amandmane na ovaj dokument. Tako su uz prvi nacrt dokumenta dodana dva amandmana.

Uz već spomenuti amandman kojeg je poslala Sabina Ćudić, na tački vezanoj za reforme u obrazovanju dodan je tekst koji se odnosi na pravo svakog djeteta da nastavu sluša na svom maternjem jeziku.

Autori ovog amandmana su Ćudić, Saša Magazinović, Mladen Bosić, Boriana Aberg te Piero Fassino.