Uključeni svi resori
0

Vijeće ministara održalo vanrednu sjednicu: Pogođenim će biti pružena finansijska pomoć

B. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH na izvanrednoj telefonskoj sjednici uputilo je saučešće porodicama stradalih u katastrofalnim poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini, istodobno izražavajući duboku solidarnost sa stanovništvom na pogođenim područjima, kojima će biti pružena financijska pomoć.

Ministarstvo sigurnosti BiH je zaduženo da, u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, sukladno nadležnostima institucija Bosne i Hercegovine, a temeljem pristiglih zahtjeva u Operativno-komunikacijski centar Bosne i Hercegovine, pruži svu raspoloživu pomoć poplavljenim područjima.

U skladu sa svojim nadležnostima Ministarstvo sigurnosti dužno je pratiti stanje na terenu i surađivati s nadležnim institucijama susjednih zemalja koje su već iskazale spremnost za pružanje međunarodne pomoći Bosni i Hercegovini i po potrebi zatražiti i od drugih zemalja međunarodnu pomoć.

Vijeće ministara BiH će iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH odobriti sredstva za pomoć stanovništvu pogođenih područja, a sukladno iskazanim potrebama kantona, gradova i općina.

S tim u vezi, Ministarstvo sigurnosti će, u saradnji s Ministarstvom finanaija i trezora, žurno pripremiti i Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH pogođenim područjima.

Vijeće ministara BiH zahvaljuje domaćim institucijama, kao i inostranim vladama i međunarodnim institucijama koje su iskazale spremnost pomoći Bosni i Hercegovini i područjima pogođenim poplavama.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nastavlja pratiti razvoj situacije na terenu.