Dodikov saveznik
152

Viktor Orban u zemlji sa "dva miliona muslimana" i Sarajevo kao usputna stanica na putu do prijatelja

Piše: Fadil Hadžiabdić
Viktor Orban sa knjigom islamofobnog sadržaja ispred etničke karte BiH
Viktor Orban sa knjigom islamofobnog sadržaja ispred etničke karte BiH
Premijer Mađarske Viktor Orban boraviti će danas i sutra u Bosni i Hercegovini, tj. u Sarajevu i Banjoj Luci, ali iako se Mađarska često predstavlja kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, ponekad je teško povjerovati u to, a da se ne postavi pitanje koliko su namjere iskrene.

Viktor Orban se u Sarajevu sastaje sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krištom, a nakon toga i sa članovima Predsjedništva BiH.

Važno je istaći da je medijima već najavljeno da u Sarajevu neće biti održana konferencija za novinare, što znači da će Orban izbjeći teška pitanja koja bi mu mogla biti postavljena, a kojih je zaista mnogo.

Kao premijer Mađarske Orban je u nekoliko navrata dao izjave koje su u svojoj osnovi islamofobne i koje su jasno žigosale Bošnjake kao najbrojniji konstitutivni narod.

Tako je Orban još 2015. godine kazao da islam duhovno ne pripada Evropi što je izazvalo i oštru reakciju reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Zanimljivo je da je nakon Kavazovićeve reakcije od Orbana uslijedio poziv Kavazoviću da posjeti Mađarsku.

"Želio bih iskoristiti ovu priliku za uvjerenje da Mađarska ima najdublje poštovanje prema Vama, Vašim sljedbenicima, narodu i Vašoj državi, nezavisno od toga što imamo različite interpretacije evropske historije. Želio bi da Vas podsjetim da su moja domovina i moj narod pomagali i pružali podršku svima onima kojima je to bilo potrebno za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije, naravno podrazumijevajući i muslimanske porodice iz Bosne i Hercegovine. Potvrđujem, da je Mađarskoj i dalje u interesu prijateljstvo i saradnja naših naroda, te ćemo i nadalje obavljati svoj posao u tom duhu", napisao je tada u pismu za reisu-l-ulemu Orban, ali njegovi stavovi i pored ovih riječi nisu postali širogrudniji, a retorika i potezi su i dalje bili neprijateljski.

U februaru 2018. godine, sadašnja premijerka Italije Giorgia Meloni je objavila fotografiju sa sastanka sa Orbanom u njegovim prostorijama. Uz opis usmjeren protiv migracija i milijardera i filantropa Georga Soroša.

Osim teme sastanka koja nije bila začuđujuća za desničarske političare, iza njih se našla etnička karta Bosne i Hercegovine. To je otvorilo brojna pitanja, a ponudilo malo odgovora. Ispostaviti će se da je ta karta ima svoje stalno mjesto kod Orbana.

Krajem 2018. godine Orban se fotografisao u svom kabinetu gdje u rukama drži knjigu britanskog islamofoba Douglasa Murraya, dok se u pozadini jasno nazire etnička karta BiH.

Da Orbanu karta ne služi samo kao ukras nego i za promišljanja o Bosni i Hercegovini pokazao je odgovor Orbana na novinarsko pitanje iz 2021. godine o proširenju EU. Odgovorio je da je "Izazov sa Bosnom kako integrisati dva miliona muslimana".

Dakle, za Orbana kada je pitanje primanje Bosne i Hercegovine u EU primarno nisu problem ni ekonomske reforme, ni pitanja korupcije, ni pravno usklađivanje nego to kako integrisati dva miliona muslimana, koji su naravno većinom Bošnjaci.

Po svojim stavovima Orban dakle ima jasne predrasude prema muslimanima, a ovakve i potrebno je naglasiti nikad povučene izjave, sigurno nisu nešto što govore prijatelji.

Ako ima predrasude prema muslimanima iz Bosne i Hercegovine, Orban sigurno nema predrasude prema proruskim političarima kao što je Milorad Dodik. Također, nije mu problem ni integrisanje u Evropsku uniju političara i političkih subjekata koji vole da se sastaju sa Putinom i agresiju na Ukrajinu nazivaju "specijalnom vojnom operacijom".

Orban je taj koji uvijek pruža političku zaštitu Dodiku od sankcija Evropske unije, ali i ekonomsku podršku u teškim trenucima.

Kako se Dodik sada nalazi u teškoj situaciji zbog tehničkih izmjena Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i zbog američkih sankcija koje su počele da daju rezultate na terenu, posjeta Viktora Orbana se treba tumačiti i u ovom pogledu.

Naime, teško se oteti dojmu da Orban u Sarajevo dolazi kao usputnu stanicu na putu do Banja Luke i svojih "pravih prijatelja" i pružanja podrške u teškom trenutku za Dodika te pokazivanje da Milorad Dodik nije u potpunosti izoliran na međunarodnoj sceni.

Naime, prema najavi Milorada Dodika Orban u Banju Luku stiže sa grupom privrednika.