Vodovod bez objašnjenja
34

Više od 50 domaćinstava u Sarajevu nema vodu već 22 dana

I. Sa.
Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar
Građani Sarajeva znaju kako živjeti bez vode jer su to iskusili tokom ratnih godina. Međutim, upravo im se, skoro 30 godina nakon završetka rata, desilo da nemaju ovog osnovnog uslova za život već 22 dana.

Više od 50 domaćinstava sarajevskog naselja Gornji Kromolj već 22 dana nema vodu, a podsjetimo da su temperature do prije nekoliko dana bile više od 30 stepeni.

S druge strane, stanovnici naselja Poljine do prije nekoliko dana su imali vodu do 17 sati, kada bi se ona u potpunosti zavrnula. Zadnja četiri dana nemaju nikako vode.

Jedna od građanki koja živi u Gornjem Kromolju nam se javila i rekla kako ovako ozbiljan problem sa vodom nisu nikada imali, osim tokom ljetnih mjeseci kada je bio smanjen pritisak.

Na primjer, mogli su oprati ruke, ali nisu mogli upaliti mašinu za suđe ili bojler.

Prošle godine je uz finansiranje Općine Centar ugrađena nova pumpna stanica te je izgrađeno novo hidrofleks postrojenje sa jačim pumpama za vodu.

Ipak, zadnja 22 dana stanje je, možemo slobodno reći, dramatično za stanovnike naselja Gornji Kromolj iz tri ulice koji nemaju nikako vode. Jedino bi nekada dolazila u večernjim satima.

Zanimljivo je kako je ovaj dio "odsječen" te ostatak naselja ima vodu.

"Primijetili smo da glavni ventil bude skroz zatvoren, a upravo on usmjerava vodu prema našim domaćinstvima. Nalazili smo i hidrant koji ide prije tog ventila, što znači da je neko nelegalno sebi sipao vodu da ne bi u njegovom dvorištu to išlo, vjerovatno ima veću potrošnju", rekla nam je ova građanka.

Stanovnici ovih naselja su se obraćali KJKP Vodovodu i kanalizaciji koji su rekli i kako je velika potrošnja u pitanju te će dobiti vodu kada se smanji potrošnja, između ostalog.

Kvar nakon izgradnje vodovodne mreže i pumpne stanice

Iz Općine Centar su za Klix.ba rekli kako su, odmah po saznanju, reagovali i obezbijedili cisternu sa pitkom vodom za stanovnike Poljina i Gornjeg Kromolja. Određena je pristupačna lokacija i vrijeme u koje građani mogu doći i sipati vodu, a cisterna je i danas na istoj lokaciji.

"Isključiva nadležnost za vodovodnu i kanalizacionu mrežu je na Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću 'Vodovod i kanalizacija'. Zašto je došlo do prekida snabdijevanja vodom i kada će ponovno biti uspostavljeno je pitanje na koje odgovor treba dati KJKP 'ViK'. Naime, pomenuto preduzeće ima obavezu održavanja sistema vodosnabdijevanja. Za projekat izgradnje vodovodne mreže u pomenutim naseljima Općina Centar izdvojila je oko 680.000 KM sa ciljem rješavanja višegodišnjeg problema vodosnabdijevanja u ovim naseljima", naveli su iz ove ustanove.

Kako bi naselja Gornji Kromolj i Poljine na području Mjesne zajednice "Betanija" dobila vodu, Općina Centar je prvobitno finansirala izgradnju nove pumpne stanice na Gornjem Kromolju u iznosu od 260.131 KM, gdje je projektovano i izgrađeno novo hidrofleks postrojenje sa jačim pumpama za vodu.

Za polaganje 1.650 metara glavnog cjevovoda i spajanje kućnih priključaka iz budžeta Općine izdvojeno je 170.685 KM, također na osnovu ugovora koji je potpisan sa direktorom KJKP "ViK", rekli su iz Općine Centar.

Kako kažu, osim ovog finansiranja, obezbijeđena su i potrebna odobrenja kako bi projekat nakon realizacije bio uveden u zvaničan sistem gradskog vodosnabdijevanja, kojim upravlja KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Također, za izvođenje zemljanih radova za potrebe izgradnje cjevovoda i priključaka te za asfaltiranje nakon što su završeni priključci izdvojeno je 249.485 KM, zaključili su.

Čekaju se odgovori ViK-a

Jučer je načelnik ove općine Srđan Mandić uputio protestno pismo upravi KJKP "Vodovod i kanalizacija" zbog sve učestalijih problema pri realizaciji projekata koje finansira ova općina koje realizuje ovo preduzeće.

U tih šest stavki su naveli i kako stanovnici naselja Poljine, Kromolj i Gornji Kromolj već 15 dana nemaju vodu.

Podsjetili su i na "probleme koje je ViK prouzrokovao na radovima na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Panjina Kula koji su kasnili najmanje godinu dana, za šta je iz budžeta ove lokalne zajednice izdvojeno skoro milion maraca".

Iz ovog preduzeća nisu odgovorili na naš upit o problemima u sarajevskim naseljima zbog vodosnadbjevanja.

Napomenimo da vodosnadbjevanje nije problem samo u ovoj općini. Tako su se našoj redakciji proteklih dana javili stanovnici naselja sa Ilidže, Stupa i iz Hrasnog koji također dijele ovaj problem.