Javna press konferencija
142

Više od 50 intelektualaca u četvrtak dolazi ispred OHR-a, protestuju protiv rušenja presude "Kovačević"

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Iz kruga 99 najavljuju da će u četvrtak, 17. oktobra, sa početkom u 17:00 sati preko puta zgrade OHR-a biti održano okupljanje u znak protesta zbog rušenja presude "Kovačević" i, kako navode, antibosanskog djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta.
Najavili su da će javnoj press konferenciji prisustvovati više od 50 intelektualaca, uključujući i one iz Kruga 99, a novinari će moći postavljati pitanja svim učesnicima.

"Odluka da svojevoljno iskoristi autoritet institucije Visokog predstavnika kako bi nakon šest izrečenih presuda Evropskog suda za ljudska prava, destruisao predstojeću finalnu presudu u slučaju Kovačević, dovoljan su razlog tome. A još više, zbog njegove ključne intencije i otvorene namjere da trajno blokira izgradnju evropske, moderne bosanske države i obnovu nekonfliktnog društva. Sijanje straha od građanskog inkluzivnog društva i države ljudskih, političkih prava i građanskih sloboda, implicitnim prijetnjama novih nasilnih konflikata u tom slučaju, samo su oblanda za legitimiziranje presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata i genocida", navode iz Kruga 99.

Dodaju da odbijaju da po svaku cijenu žive u zarobljenoj državi i razrušenom društvu.

"Odbijamo da zamrzavanjem i održavanjem etnonacionalizma završimo u nacizmu. Čvrsto stojimo iza presude u slučaju Kovačević kao mape puta demokratske i prosperitetne BiH. Jer, to je put u EU, a Schmidtove intervencije ostajanje u poziciji kondominijuma, države kojom upravljaju dvije susjedne države. Uvjereni smo da Christian Schmidt predstavlja sunovrat evropske civilizacije na bosanskom primjeru i definitivno urušava ugled cijele internacionalne zajednice", zaključuju.

Skupu i press konferenciji će, dodaju, moći prisustvovati i svi zainteresovani građani.